Сусам салата овојпат приготвена со сирење е одличен деликатес кој за многумина е омилен. Кога имаме слава или некоја друга прослава редовно ја приготвувам во голема количина, зашто има неодолив вкус, кремаста е и одлично се комбинира со секакво јадење.
![]()
![]()
![]()
![]()
Може да се јаде дури и како намаз, да се послужи со тестенини, печено месо, кифлички..едноставно, со сè. За првиот рецепт подолу во текстот има и видео презентација.
Како втор предлог прочитајте го рецептот за сусам салатата од 4 состојки и која се приготвува за 5 минути. Се надеваме дека и третиот предлог за пилешка сусам салата ќе ви се допадне. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г ситно сирење, 100 г сусам или по вкус, 130 г маринирана шеќерна пченка во зрно (тоа е онаа најмалата конзерва), 3-5 кисели краставички во зависност од големината, 100 г шунка, 1 полна супена лажица кисела павлака (може и повеќе), 50 г мајонез, сол и мелен црн пипер по вкус
![]()
![]()
![]()
![]()

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 150 г сусам, 200-250 г кашкавал, 400 г кисела павлака, 250-300 г шунка

РЕЦЕПТ 3 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 450 г пилешко бело месо (300 г варено пилешко бело месо + 150 г пилешки гpaди-салама), 5 супени лажици сусам (пропржен во сува тава и оладен), сол по вкус (третина лажичка), 200 г кисела павлака, 4 супени лажици јогурт
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: измешајте ги сирењето, исечканите кисели краставички, шунката и пченката процедена од течноста, убаво да се распоредат. Посолете и запиперете, па додајте ја киселата павлака и мајонезот, па повторно добро промешајте.
![]()
![]()
![]()
![]()
Сусамот истостирајте го изладете го (ставете го во сува тава на умерена температура и пржете го со непрекинато мешање додека да почне да мириса убаво и сосем малку да пожолти). Оладениот сусам додајте го во салатата и сето соединете го. Оваа салата може да се послужи веднаш, или да се чува покриена со фрижидер до послужувањето. Следи постапката за вториот рецепт:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 2: колку што можете поситно исечкајте ја шунката. Кашкавалот изрендајте го, или ситно исечкајте го со помош на „сечко“ или рачно. Сусамот кратко пропржете го во сува тава колку да замириса и сосем малку да ја промени бојата. Оставете го да излади.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во подлабок сад измешајте ги сите состојки: шунката, кашкавалот и изладениот сусам, а на крај додајте ја киселата павлака. Добро измешајте додека сите состојки рамномерно се изедначат. Пред сервирање изладете ја салатата неколку часа во фрижидер. Следи постапката за третиот рецепт:




ПОСТАПКА за рецепт 3: Во суво тенџере или тава ставете го сусамот да се пропржи на умерена температура со непрекинато промешување за да не загори, само додека да добие убава арома и темнозлатеста боја. Тргнете го настрана и додека се лади сусамот, вие ситно исечкајте го белото месо.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте крупно рендана пилешка салама (по ваш избор, може шунка, салама, гpади..). Потоа додајте ја киселата павлака, малку сол по вкус, и на крај додајте го печениот и оладен сусам.
![]()
![]()
![]()
![]()
Добро промешајте со лажица за да се распоредат рамномерно сите состојки. Додајте сосем малку течен јогурт (4 лажици или по потреба) за да се разреди густата смеса и повторно промешајте. Сервирајте во декоративен сад и одозгора наросете сусам. Деталите од првиот рецепт погледнете ги ОВДЕ.




































