Сите го сакаме пилешкото, но сите знаеме дека доколку се превари или препржи може да биде многу суво. Сега ќе ви покажам како го подготвувам јас, а после ова и вие ќе го практикувате овој метод. Кога првпат го практикував методот на натопување на пилешкото во јогурт, маж ми ми се смееше и ми рече дека е глyпост, а потоа рече дека поубаво месо не јадел во животот.
Тајната на сочноста е само 1 состојка. Ова може да го практикувате и со шницли од свинско или јунешко месо, а за возврат добивате сочно месо. Јас моментално правам пилешко филе, месо околу 1 кг, но може да си земете колку сакате.

Ставете еден по еден стек во поголем сад и зачинете по вкус. Од зачини користам: сол, црн пипер, рузмарин и малку вегета. Тајната состојка е во зачинетото месо да ставите jогурт кој треба да отстои заедно со стековите.
![]()
![]()
![]()
![]()
Јогуртот треба да го прелие месото (најдобро е да го ставите во некој пластичен или стаклен сад), а потоа се остава да отстои преку ноќ во фрижидер за да го прими јогуротот. Многумина не го знаат ова, но јогуртот ја извлекува маснотијата и го омекнува, му дава сочност.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потопувањето на пилешкото или друго месо во joгурт го прави месото меко. Додека посуровите киселини како сок од лимон или оцет можат дополнително да го омекнат, тие исто така можат и да го исушат месото. Но, натопувањето на пилешкото во јогурт му помага на пилешкото да остане сочно додека истовремено го омекнува месото.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ако немате јогурт при рака, користете млеко како супститут и додајте 1 лажичка сок од лимон или оцет по чаша млеко. Ова е одлична замена за јогуртот. Пилешкото треба најмалку да стои во јогуртот најмалку 8 часа, но можете да го оставите до 24 часа. Бидете сигурни дека пилешкото е во стаклен сад и е покриено, а потоа оставете го пилешкото да се маринира во фрижидер.
![]()
![]()
![]()
![]()
На овој начин повеќе нема да ви биде суво и жилаво. По отстојување, месото се премачкува со сенф, па се похува со брашно, презла и јајце. Прво се валка во брашно, па во презла и се пржи во претходно загреано масло.





Прочитајте и следново: Пилешкото месо е здраво, но овој дел никако не смеете да го јадете – му ште-ти на организмот повеќе од масната кожа. Пилешкото бело месо треба да го јадете во нормални количини бидејќи изобилува со протеини и здрави масти.

![]()
![]()
![]()
![]()
Но сите делови од белото месо не се подеднакво здрави, а особено овие три треба да ги одбегнувате. Кардиолозите и нутриционистите веќе подолго време препорачуваат да не се јаде кожата и мрсниот дел од пилешкото.
![]()
![]()
![]()
![]()
Пилешкото месо е одличен извор на влакна и колаген, но овој дел, односно кожата на пилешкото месо не изобилува со колaген, напротив со штeтни матеpии. Покрај тоа голем број на бактерии се присутни во кожата на пилешкото месо.












