Home Супи и чорби ГОВЕДСКИ ГУЛАШ НА КРОМИД…Се топи во уста…прсти да излижеш

ГОВЕДСКИ ГУЛАШ НА КРОМИД…Се топи во уста…прсти да излижеш

ГОВЕДСКИ ГУЛАШ НА КРОМИД…Се топи во уста…прсти да излижеш…Многу вкусно јадење за секој период од годината…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

100 г путер
50 мл масло
2 главици кромид
10 г лук
1 кг говедско месо
сол, црн и црвен пипер
50 г сенф
40 мл соја сос
100 мл вода
50 г скроб
100 мл вода
20 г магдонос
Прилог: компир пире

ПОСТАПКА:

1.Во широка тава растопете го путерот со маслото, па додајте го кромидот исечен крупно и рендано лукче.

Кога кромидот ќе омекне додајте го месото исечкано на коцки. Динстајте додека месото да ја промени бојата.

2.Посолете, запиперете по вкус, па додајте сенф, соја сос и вода. Промешајте, поклопете и гответе на тивок оган 45 минути.

Скробот растворете го во вода и сипете го месото. Додајте ситно сечкан магдонос, власец и билки по желба, па промешајте и гответе до посакуваната густина.

3.За прилог: сварете исечени компири (600 г) со малку зачини: рузмарин, магдонос, власец, ловоров лист, сол и вода (800 мл). Компирите се варат приближно 15 минути.

Испасирајте ги компирите со 80 г растопен путер, 60 мл топло млеко и 30 мл неутрална павлака, посолете и запиперете по вкус. Постапката погледнете ја ОВДЕ.