Стриите се линеарни атрофии на кожата, кои настануваат на места на кои кожата најмногу се растегнува. Почесто се јавуваат кај жените. Во пубертет околу 60% од девојките и 40% од момците добиваат стрии, додека голем процент од бремените жени ги добиваат најчесто во текот на шестиот месец од бременоста. Може да се јават и како последица на големи варијации во телесната тежина.

Ако имате стрии, ви препорачуваме да го пробате следниот рецепт:

Потребни состојки:

1 лажица шеќер

1 лажица ризинусово или маслиново масло

½ цеден лимон

1 капсула витамин Е.

Постапка:

Сите состојки измешајте ги додека да се соединат. Смесата применете ја на зафатените места. Масирајте со кружни движења. Најдобро е да триете со четка за да се подобри циркулацијата на тоа подрачје на телото каде се појавиле стриите.

Повторувајте ја постапката секој ден, 2 до 3 минути. Смесата може да стои во фрижидер до 3 седмици.