Чоколадните топчиња од три состојки се омилениот десерт кога сакате да приготвите нешто брзо, а вкусно, особено за некоја коктел-забава. Комбинацијата на трите состојки е совршена, топчињата се прават за 10 минути, а се јадат во еден залак.
![]()
![]()
![]()
![]()
Особено доколку сте љубител на комбинацијата од кикирики и чоколадо, подгответе двојна количина, за да остане нешто и за гостите. Јас редовно ги подготвувам, особено за ненадејни гости. Додека да го сварам кафето и топчињата ги правам, зашто веднаш можат да се послужат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Можеби ќе ве потсетат на „сникерс“ чоколатцата, но овие се уште подобри, затоа што се домашни. Нема потреба да ги декорирате или да ги преливате со чоколадо, доволно е да ги наредите во хартиени корпички, зашто сами по себе се многу декоративни. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г сирови кикирики (или истостирани и излупени), 500 г црно квалитетно чоколадо + 1 супена лажица масло за готвење, 200 г кондензирано млеко (можете да го набавите во поголемите супермаркети)
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Денес во супермаркетите продавниците за здрава храна може да се најдат и готови, испечени/истостирани и излупени кикирики, но доколку повеќе преферирате сами да ги тостирате, тогаш набавете сирови и лупени.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кикириките наредете ги во еден слој во плех и испечете ги во рерна загреана на умерена температура со повремено промешување. Доволно е само малку да пожолтат и убаво да замирисаат. потоа извадете ги од рерната и оставете ги да се оладат.






Оладените кикирики сомелете ги во муктрипрактик, но не премногу ситно, за да може да се почувствуваат и ситните парчиња. Доколку немате ваков апарат, може да ги исечкате врз даска за сечкање. Потоа искршете го чоколадото на коцки и ставете го да се растопи на пареа.
![]()
![]()
![]()
![]()

Додајте и една лажица масло, па мешајте додека чоколадото да стане целосно течно. Додека сè уште е топло во него додајте го кондензираното млеко, па убаво промешајте за да добиете изедначена, хомогена смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()

Додајте ги сечканите кикирики, па сето добро соединете го. Со рацете кинете приближно еднакви парчиња и со дланките формирајте топчиња со големина по желба. Доколку сакате можете да ги редите во хартиени корпички и веднаш да ги послужите или да ги чувате во фрижидер. Деталите погледнете ги ОВДЕ.
































