Во последните неколку години, можеме да забележиме дека сè повеќе луѓе стануваат алергични на глутен, односно овој структурен протеин не му одговара секому, па дури и предизвикува тегоби. Ако имате интолеранција и дигестивни пречки, подгответе си го овој здрав леб, по рецептот на Валентина кој може да го јадат и оние кои се на диета, а главната состојка се овесните снегулки.
![]()
![]()
![]()
![]()
Не ви треба многу време за да го подготвите овој вкусен леб, кој јас често го правам, покрај тоа е здрав и знаете што сте ставиле во него. Безглутенскиот леб е богат со разновидни семки, здрави масти, протеини и растителни влакна. Може да го јадете без грижа и да го принесувате како прилог што ќе биде одличен во комбинација со вашето омилено јадење или потпечен со малку маслиново масло како закуска.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во овој леб може да додавате семки по ваш избор. Во рецептот, се користат само семки од лен, но сусамовите и сончогледовите или семките од тиква одлично се комбинираат во овој рецепт. Исто така, може да додавате и зачини по ваш вкус, на пример лебот да го направите пикантен. Еве што ви е потребно за да го подготвите:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ПРВ РЕЦЕПТ): 6 чаши овесни снегулки, 4 јајца, 3 чаши кисело млеко или цврст јогурт (грчки), 2-3 лажички сол, 2 кесички прашок за печиво, 2 лажици маслиново масло, 1-2 лажици ленено семе, 2 чаши излупени ореви. Како мерка се користи чаша од 200 мл. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ВТОР РЕЦЕПТ): 1 квасец, 500 мл млака вода, 500 г хелдино брашно, 1 лажичка сол, 1 лажичка шеќер, 3 супени лажици маслиново масло.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА ЗА ПРВИОТ РЕЦЕПТ: Сите состојки се соединуваат и смесата се прелива во правоаголен калап обложен со хартија за печење. Детално постапката проследете ја во продолжение. Во подлабок сад ставете 6 чаши овесни снегулки, по можност да бидат ситно издробени (така може да ги купите или вие да ги издробите во блендер).

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте 4 јајца и разматете ги во житариците со жица/маталка. Посолете по вкус, па додајте 3 чаши кисело млеко или цврст јогурт и сѐ заедно измешајте. Додајте 2 кесички прашок за печиво, а наместо прашок за печиво може да користите и сода бикарбона. Додајте 1-2 лажици ленено семе, 2 чаши излупени, мелени ореви и 2 лажици маслиновото масло.





Целата смеса соединете ја со жица/маталка и прелијте ја во претходно обложен калап со хартија за печење и малку намастен. Калапот треба да биде специјален за леб, долгнавест и помал. Лебот се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 40-тина минути, со повремено проверување.

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА ЗА ВТОРИОТ РЕЦЕПТ: Во поголем сад ставете 500 г хелдино брашно, па додајте ја солта, шеќерот и квасецот. Добро промешајте, па додајте го маслиновото масло. Постепено додавајте млака вода и замесете убаво да се соединат сите состојки.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тестото оставете го да отстои околу 30-тина минути или повеќе ако е потребно да се удвои. Загрејте ја рерната на 250 степени, па во намастен плех ставете го тестото и печете околу 45 минути на температура од 200 степени. Печеното лепче покријте го или завиткајте го во чиста памучна крпа. Деталите за првиот рецепт може да ги погледнете ОВДЕ.











