Home закуска Вкусни протеински плескавици од наут, подобри од месо!

Вкусни протеински плескавици од наут, подобри од месо!

Вкусни плескавици од наут – подобри од месо!

„Зошто никој досега не ми кажал за овој рецепт?“, се прашав кога првпат ги пробав овие неверојатно вкусни плескавици од наут. „

Здравјето е богатство“, велат старите, а овој рецепт е доказ дека здравата храна може да биде и вкусна.

Дали сте знаеле дека наутот содржи речиси иста количина протеини како месото – околу 19 грама на 100 грама варен наут – но со многу помалку заситени масти?

Ова го прави идеална замена за месо, особено за оние што сакаат да го намалат холестеролот, пишува НМД.

Ако сте љубопитни за растителни алтернативи на месото, но не знаете од каде да почнете, овој едноставен рецепт ќе ве воодушеви.

Во продолжение, ви го претставувам овој вкусен специјалитет кој не само што е лесен за подготовка, туку е и полн со хранливи состојки.

Наутот, познат и како леблебија, е главната ѕвезда во овој рецепт.

Овие плескавици се кремасти, зачинети и крцкави, а вкусот им е толку богат што лесно ќе го надмине она што го очекувате од традиционалните месни јадења.

Подгответе се да ги разбудите вашите сетила и да откриете нов омилен оброк!

Интересен факт за наутот

Дали сте знаеле дека наутот се одгледува повеќе од 7.000 години и е една од најстарите култивирани намирници?

Потекнува од Блискиот Исток и бил омилена храна во античките цивилизации, благодарение на неговата хранливост и разновидност.

Потребни состојки:

– 2 чаши наут (леблебија)
– 2 јајца
– Зачини по вкус: црн пипер, црвен пипер, сол, ким
– Половина главица кромид (или една помала), ситно мелена
– Ситно сечкан магдонос
– 1 лажичка прашок за печиво
– 3 лажици брашно
– 4 лажици лебни трошки
– Масло за пржење
– НМД

Постапка:

Најпрво, потопете го наутот во вода и оставете го да отстои најмалку 4 часа (или преку ноќ). Потоа, процедете го од водата.

Во сад, ставете го наутот и додајте ги двете јајца. Со рачен миксер изблендирајте ги додека да добиете мазна и изедначена смеса.

Додајте ги зачините по ваш вкус – црн и црвен пипер, сол и ким – за да го збогатите вкусот.

Додајте ги мелениот кромид, ситно сечканиот магдонос, прашокот за печиво, брашното и лебните трошки. Мешајте додека сите состојки се соединат во хомогена смеса.

Натопете ги рацете во вода (за да не се лепи смесата) и обликувајте мали плескавици.

Загрејте масло во тава на умерена температура и пржете ги плескавиците додека да добијат златна боја од двете страни.

Откако ќе бидат готови, извадете ги на хартија за да се впие вишокот масло. Сервирајте ги топли, со прилог по желба – свежа салата, јогурт или домашен сос.

Овие плескавици од наут се доказ дека здравото и вкусно можат да одат рака под рака. Пријатно јадење! Деталите од постапката погледнете ги во видеот прилогот ОВДЕ: