Home Посно јадење ПОСНИ КРЦКАВИ ПЕЧУРКИ (веган)…Како од волшебен свет…Вкусни, едноставни, како прилог или самостоен...

ПОСНИ КРЦКАВИ ПЕЧУРКИ (веган)…Како од волшебен свет…Вкусни, едноставни, како прилог или самостоен оброк…

ПОСНИ КРЦКАВИ ПЕЧУРКИ…Како од волшебен свет…Вкусни, едноставни, како прилог или самостоен оброк…

Печурките се вистински чуда на природата! Дали знаевте дека постојат над 10.000 познати видови печурки, а некои од нив можат да светат во темница благодарение на биолуминисценцијата?

Печурките се познати по својата месеста текстура и богат вкус, што ги прави совршени за крцкаво уживање.

Овој рецепт е едноставен, вегански и ќе ве освои со контрастот меѓу сочната внатрешност и супер-крцкавата обвивка, пишува НМД.

Подгответе се да ги претворите печурките во ѕвезди на вашата трпеза! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 300 г печурки шампињони
– 2/3 чаша (85 г) повеќенаменско брашно
– 1/2 лажичка прашок за печиво
– 2/3 чаша (160 мл) газирана вода (или обична вода)
– 1½ чаши (160 г) лебни трошки (презла)

Зачини:
– 1/2 лажичка сол
– 1/4 лажичка црн пипер
– 1/4 лажичка црвен пипер (по можност димена пиперка)
– 1/2 лажичка лук во прав
– 1/2 лажичка суво оригано
– НМД

– Масло за пржење

За сос како прилог:
– 4 лажици чили сос
– 3 лажици мајонез (вегански, по желба)

Корисни алатки:

Комплет ножеви, цена ОВДЕ. Ножеви на магнет, цена ОВДЕ. Даски за сечење, цена ОВДЕ. Тава за пржење, цена ОВДЕ.

Постапка:

Подготовка на смесата: Во средно голема чинија измешајте ги брашното, солта, црниот и црвениот пипер, лукот во прав, ориганото и прашокот за печиво.

Постепено додавајте ја газираната вода додека мешате со жица за матење, сè додека да добиете мазна смеса.

Ако смесата е премногу ретка, додајте 1-2 лажици брашно; ако е премногу густа, додајте 1-2 лажици вода. Оставете ја настрана.

Исечете ги печурките на ленти, ниту предебели ниту претенки, доволно големи за да останат сочни, а лесни за јадење.

Потопете ги печурки во смесата, а потоа обилно обложете ги со лебни трошки. Притиснете малку за добро да се залепат. Загрејте масло во тава на средна температура.

Пржете ги обложените печурки 1-2 минути од едната страна, па превртете ги и пржете уште 1 минута, додека да станат златни и крцкави.

За уште покрцкав резултат, можете да ги пржите во длабоко масло (фритеза). Откако ќе се испржат, ставете ги на хартиена салветка да се исцедат од вишокот масло.

Во мал сад измешајте го чили сосот со мајонезот додека да добиете изедначен и кремаст сос.

Сервирање:

Послужете ги овие крцкави печурки топли, со сосот на страна за потопување.

Совршени се како предјадење, ужина или додаток на главно јадење, а во време на пост може да бидат и главен оброк. Уживајте во магијата на печурките! Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ: