Како се прави зимница од мелено месо во тегла, со рок на траење од 1 година…
Меленото месо во тегла трае со години без фрижидер…Рецепт за сочувување на месото за зимница…
Спремете го на овој начин и ќе си имате готово јадење, ќофте во сос или плескавици во сос, или мелено месо кога и да посакате во текот на целата година…Еве што ви е потребно:
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1,5 кг свинско мелено месо
1 полна супена лажица свинска маст
1,5 лажичка сол
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
2 главици кромид, ситно сечкани
1 чешниња лук, ситно сечкани
1 кг мелено месо
2 јајца
1/2 лажичка сол
1 лажичка сув мешан зачин
1 лажичка црвен пипер
црн пипер по вкус
3 супени лажици лебни трошки (презла)
И уште:
1 лажица брашно
1 лажичка црвен пипер
500 мл доматен сос
500 мл вода
1 лажичка сув мешан зачин
црн пипер по вкус
Во секоја тегла по 1 лажица бел оцет 9%
РЕЦЕПТ 3 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1,5 кг мелено месо (говедско од плешка)
3 главицо кромид, мелем
1,5 лажичка сол
И уште:
500 мл топла вода
1 говедска коцка за супа
по 1 лажица бел оцет 9% за секоја тегла.
ПОСТАПКАТА детално опишана за трите рецепти можете да ја прочитате ОВДЕ:
Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: