Allium ursinum е див вид од семејството на лукот. Се користи ширум светот за кулинарски и медицински цели. Има голема хранлива вредност. Главно расте во мочуришни шуми и расте пред дрвјата, па затоа му дава посебна арома на воздухот.
Легендата вели дека дивиот лук е толку здрав што дури и на мечките им е потребен кога ќе излезат од хибернација, со цел да го прочистат својот организам, бидејќи делува така што ги врзува сите ток-сини од вените и кр-вта за себе. Затоа се нарекува и мечкин лук.
За време на цветање може да порасне од 20 до 50 цм. Неговото стебло е исправено и тенко, и е долго од 2 до 5 цм, опкружено со бели и жолтеникави лисја. Дивиот лук, отсекогаш се користел како замена за обичниот лук и во храната и во хербалната медицина.
Помага при грип, настинка, висок кр-вен притисок или маснотии во кр-вта. Свежите растенија се собираат во април и мај. По бербата, може да се чува во фрижидер 7 до 10 дена.
Исто така се користи за стимулирање на нервниот систем. Ја стимулира активноста на макрофагите кои имаат улога во бор-бата против инфекциите. Ја зголемува активноста на Т-лимфоцитите кои претставуваат централен активатор на целиот имунолошки систем.
Дивиот лук, исто така, игра голема улога во третманот на вирусни инфекции на горниот респираторен тракт поради неговата способност да ја исчисти слузта од белите дробови. Неговата најголема предност во споредба со антибиотиците е тоа што содржи есенцијално масло со алицин и сулфатни соединенија.
Дивиот лук лечи главоболки, штити од мозочен у дар и го забавува процесот на стареење. Добар е и за лекување грип и настинка, штити од срцев у дар, го намалува холестеролот и маснотиите во кр-вта и го чисти кр-вотокот.
За здрав изглед, потребно е да се кон-сумира секој ден во период од две до три недели. Многу е важно да не се исуши затоа што тогаш ги губи лековитите својства. Се одгледува во градини, но постои можност да се одгледува во затворени простории.
Се смета дека треба да се кон-сумира што е можно почесто, бидејќи ја чисти кр-вта и дигестивниот систем. Неговиот ефект врз цревните паразити е многу позитивен и спречува инфективно воспаление на цревната лигавица.
Го олеснува дишењето кај луѓето кои стра-даат од бронхитис и ги ели-минира несоницата и главоболките. Благодарение на тоа, ра-ните заздравуваат побрзо, а има и антибактериско дејство.
Она што биохемичарите веруваат е дека дивиот лук е подобар и поздрав од обичниот лук. Исто така е богат со есенцијални масла, соли, шеќер и витамин Ц.
Дивиот лук се смета за едно од четирите растенија кои се појавиле први на планетата и се наоѓа во речиси сите делови на светот. Се бере во шуми каде што има многу влага. Неговиот медицински состав е многу богат. Изобилува со витамин Ц, есенцијално масло, алин и супстанции со антиоксидативно дејство на каротин.
Може да биде многу корисно за кожата доколку стра-дате од егзема, дерматитис или воспалителни процеси на кожата. Има моќ да ги шири кр-вните садови и позитивно влијае на функционирањето на срцето.
Може дури и да спречи срцев у дар, бидејќи го зајакнува срцевото мускулно ткиво. Исто така е добар чистач на организмот од ток-сини. Може да ги исчисти цревата, бубрезите, жолчното кесе. Дивиот лук е исто така лек за гастритис и чир на желудник, има лековито дејство врз б олката предизвикана од чирови.
Можете исто така да го користите против инфекции и воспаленија, да ги решите проблемите со паразити во цревата или да се заштитите од грип и настинка. Ја намалува кашлицата и ги чисти дишните патишта.
Исто така, може да спречи артериосклероза и има позитивен ефект врз артериите. Многу е корисен во намалување на високиот холестерол и триглицериди во кр-вта. Добро е да се користи во текот на целата година и благодарение на тоа можете да го подобрите вашето здравје, бидејќи се покажал како многу корисна билка во многу случаи, а искуствата на луѓето кои го користеле се позитивни.
Тинктура од див лук и комова ракија – рецепт
Потребни состојки: 300 г див лук, комова ракија (38 – 40% ал-кохол).
Постапка: Исечете го лукот на поситни парчиња и убаво измијте ги под млаз ладна вода. Испразнете го шишето со ракија и во него додајте ги влажните стебленца див лук.
Потоа прелијте ја ракијата во шишето и оставете малку простор за повремено протресување. Затворете го добро шишето и чувајте го 15 дена на сончево место или топло место.
Повремено протресувајте ја смесата. По изминатото време, процедете ја течноста и складирајте ја во шише. Чувајте ја во фрижидер во затворено шише. Кон-сумирајте 1 кафена лажичка од смесата наутро и навечер. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска