Home Билкарство 20 РЕЦЕПТИ…Глуварче како лек за црн дроб, мочен меур, желудник, дијабетес, бубрези…

20 РЕЦЕПТИ…Глуварче како лек за црн дроб, мочен меур, желудник, дијабетес, бубрези…

pixabay.com

Глуварче како лек за црниот дроб, мочниот меур, желудникот, дијабетесот, бубрезите… (20 рецепти)

Глуварчето (Taraxacum officinale) е многу вреден дар од природата.

Може да се најде на речиси сите ливади, цвета во април и мај, листовите се берат пред цветањето на растението, стеблата за време на цветањето, а коренот во пролет и есен.

Бидејќи е познато дека целото растение е јадно и лековито, во пролет може да се користи цело како салата, пишува НМД.

Глуварчето е распространето растение и најчесто расте на влажни ливади, покрај патишта и околу населени места.

Целото растение е горчливо поради големото количество бел млечен сок (латекс), кој содржи најмногу лековити состојки.

Коренот, изваден во пролет пред цветањето или во доцна есен, освен горчливи материи, содржи ензими, етерично масло, смоли, масни киселини, шеќери и многу инулин (во есен до 40 отсто).

Листовите содржат витамини А, Ц, Д и од Б-групата, а од минерали: железо, магнезиум, цинк, калиум, калциум, манган и бакар.

Како лек првпат се споменува во записите на арапските лекари во 10. и 11. век, а денес, во многу делови од светот, освен за лекување, се користи и во исхраната бидејќи коренот, стеблото, листовите и цветот се јадливи.

Коренот од глуварче во голема мера се користи во Азија, а ова растение се одгледува во Индија како лек за црниот дроб (дисфункција на црниот дроб, цироза, хепатитис и слично).

Освен тоа, глуварчето се употребува за лекување инфекции, вируси, отоци и задржување вода во организмот.

Многубројни истражувања покажале дека глуварчето го стимулира протокот на жолчката и има благ диуретичен ефект.

Ова растение ги прочистува мочните патишта, па има благотворно дејство врз мочниот меур и бубрезите.

Д-р Анил Кумар, специјалист за хепатологија од Индија, вели: „Коренот од глуварче е традиционален лек во ајурведската медицина за поддршка на функцијата на црниот дроб.

Неговите антиоксидантни својства помагаат во намалувањето на воспаленијата и заштитата на клетките на црниот дроб.“

Истражување објавено во Journal of Ethnopharmacology (2015) потврдува дека екстрактот од коренот на глуварчето има хепатопротективни ефекти кај животни со оштетен црн дроб предизвикан од токсини.

Многу современи лекари денес препорачуваат глуварче за детоксикација на црниот дроб, особено по употреба на синтетички лекови, пишува НМД.

Глуварчето го намалува нивото на холестерол во крвта, го поттикнува апетитот и варењето на храната.

Според студија од Food & Function (2017), глуварчето содржи полифеноли што придонесуваат за намалување на липидите во крвта.

Листовите од глуварче содржат витамини А, Ц, Д и Б-комплекс, како и железо, магнезиум, цинк, калиум, калциум, манган и бакар.

Поради многубројните хранливи материи, листовите од глуварче обично се препорачуваат како додаток во исхраната за бремени жени и жени во постменопауза, најчесто во форма на салата.

Салатата од листовите на глуварчето е повкусна ако се прави пред цветањето на растението, бидејќи подоцна листовите можат да добијат горчлив вкус.

Стеблата од глуварче можат дури и да го растопат каменот во жолчката, да го регулираат метаболизмот, да ја прочистат крвта и желудникот.

Народната медицина ги препорачува стеблата од глуварче како помошно средство за лекување шеќерна болест.

Од свежите цветови на глуварчето се прави сируп или мед против кашлица, како и маст што, меѓу другото, се користи за лекување хемороиди.

Чајот од коренот на глуварчето со векови се користел за нега на лицето и испирање на очите.

Д-р Сара Џонсон, нутриционист од САД, вели: „Глуварчето е природен диуретик што помага во елиминацијата на вишокот течности од телото, што го прави одличен избор за поддршка на бубрезите и детоксикација.“

Иако фармацевтите ја признаваат само лековитоста на коренот од глуварче (Taraxacum officinale), билкарите тврдат дека лековити својства имаат сите делови на растението и дека овој весник на пролетта е „медицинско чудо“ и „еликсир на животот“.

Студија од Phytotherapy Research (2011) покажала дека глуварчето има антиинфламаторни и антиоксидантни ефекти, поддржувајќи ги традиционалните тврдења за неговата лековитост.

Поради многубројните хранливи материи, листовите од глуварче, најдобро во салата, се препорачуваат како додаток во исхраната за бремени жени и жени во постменопауза.

Салатата од овие листови е ценета како прва витаминска храна по долготрајната зимска, еднолична исхрана.

Таа е повкусна ако се користат листови собрани пред цветањето, бидејќи подоцна стануваат горчливи.

Кога станува збор за глуварчето како лек, познато е дека коренот го поттикнува апетитот и варењето, додека листовите го стимулираат работењето на бубрезите и мокрењето.

Глуварчето, исто така, се користи за лекување на жолчката и црниот дроб, ја чисти крвта, го намалува покачениот холестерол во крвта, ја подобрува прокрвеноста на внатрешните органи, помага во исфрлањето на штетните материи, дава дополнителна енергија на телото, па ги отстранува поспаноста и уморот.

Освен тоа, се употребува за лекување вирусни и бактериски инфекции, ублажување отоци и против задржување вода во организмот.

Тоа е одличен борец против вишок килограми и дарува убав тен, пишува НМД.

Лекарите препорачуваат глуварче за детоксикација на црниот дроб по терапија со одредени лекови, како и во исхраната на пациенти што одат на зрачење и хемотерапија.

Народната медицина ги препорачува стеблата од глуварче како одлично помошно средство за лекување шеќерна болест.

Билкарите тврдат дека кон крајот на април и почетокот на мај, кога е во полн цут, за секој дијабетичар е време да започне четиринеделно намалување на шеќерот во крвта.

Стеблото треба да се бере со цветот, да се измие, а потоа да се откине цветот.

Според билкарите, ако дијабетичар јаде 10 до 15 стебла од глуварче дневно, може целосно да го нормализира шеќерот.

Истражување од Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2016) укажува дека глуварчето може да има позитивен ефект врз регулирањето на гликозата кај животни, но потребни се дополнителни студии кај луѓе за да се потврди ова.

Рецепти со глуварче

Чај од глуварче

Две лажички корен и/или листови од глуварче прелијте со 250 мл врела вода, оставете да отстои десет минути и процедете.

Наутро и навечер испијте по една шолја, најдобро половина час пред јадење. Се препорачува против бубрежни тегоби, задржување вода, целулит и дебелина.

Против целулит

Подгответе 25 г листови од глуварче, 25 г листови од коприва (Urtica dioica), 25 г корен од глуварче и 25 г корен од чичок (Arctium lappa).

Една лажичка од билките прелијте со шолја вода, ставете на оган и варете 20 минути.

Додајте една лажичка од листовите, тргнете од оган, оставете да стои 10 минути и процедете. Пијте 2-3 шолји чај дневно.

Чај за деца (со консултација на лекар или педијатар)

Подгответе по 25 г листови од маточина (Melissa officinalis), листови од нане (Mentha piperita), семе од анасон (Pimpinella anisum), корен од глуварче и корен од ехинацеа (Echinacea purpurea).

Посебно измешајте ги сувите корења, а посебно останатите состојки. Една лажичка од корењата прелијте со шолја вода, ставете на оган и варете 20 минути.

Додајте ги останатите состојки, тргнете од оган, оставете да стои 10 минути и процедете.

Помага против сипаници, заушки, мали сипаници и настинка. Давајте на детето две шолји дневно, со консултација на неговиот лекар.

Домашен сируп

Подгответе 250 свежи цветови од глуварче, 1,5 л вода, 2 лимона, 2 портокали и 1 кг шеќер.

Цветовите прелијте ги со ладна вода, додајте исечени лимон и портокал и оставете покриено да стои на ладно 24 часа. Процедете.

Додајте шеќер, зовријте и варете 90 минути, повремено мешајќи, додека да се добие густ сируп.

Истурете во тегли и чувајте на ладно. Земете по една лажичка пред секој оброк за регулирање на варењето и зајакнување на апетитот.

Масло за нега

Наполнете мала тегла од половина до две третини со цветови од глуварче. Прелијте масло преку цветовите до врвот, така што целосно да ги покрие.

Промешајте ја смесата за да излезат меурчињата воздух. Ставете газа на врвот на теглата и зацврстете ја со гумичка или конец.

Оставете ја теглата на сончево, топло место две недели или додека цветовите да станат кафеави. Потоа процедете го маслото во стерилизирана темна тегла (или шише). Чувајте го маслото на ладно и темно место.

Анемија

Измешајте еднакви делови листови од глуварче, коприва (Urtica dioica) и поточарка (Nasturtium officinale). Ставете ги во тегла.

При подготовка на чај, една лажичка од смесата прелијте со шолја топла вода и оставете да отстои 10 минути. Пијте три шолји дневно.

Холестерол

За чај што постепено го намалува холестеролот, потребна ви е мешавина од еднакви делови корен од глуварче, чичок (Arctium lappa) и ѓумбир (Zingiber officinale).

Една лажица од смесата прелијте со шолја вода, ставете на оган и варете 20 минути. Потоа тргнете од оган, додајте една лажичка плодови или цветови од глог (Crataegus monogyna), оставете да отстои уште десет минути и испијте.

Свеж сок

Три грста листови од глуварче и 50 мл вода ставете во соковник или измелете ги во електричен блендер, па процедете низ газа. Чувајте го во фрижидер.

Земете трипати дневно по една лажичка. Свежиот сок е корисен против пролетен умор, го поттикнува излачувањето на течности, го олеснува артритисот и бактериските белодробни болести.

Покачен шеќер

Измешајте 30 г корен од глуварче, 30 г листови од боровница (Vaccinium myrtillus), 15 г семе од коморач (Foeniculum vulgare) и 30 г семе од пискавица (Trigonella foenum-graecum). Прелијте 1-2 лажички со шолја врела вода и оставете да отстојат 10 минути. Пијте две до три шолји дневно.

Кафе од глуварче

Коренот од глуварче измијте го, исечете го и испечете го во рерна. Сомелете го во мелница за кафе. Подготвувајте го самостојно како кафе или како додаток на кафето.

Вино од глуварче

Подгответе 6 литри вода, 20 шолји свежи цветови од глуварче, 2,5 кг шеќер, 2 лимона, 2 портокали, 20 г квасец и малку грозје.

Цветовите прелијте ги со врела вода, поклопете и оставете да отстојат 24 часа. Процедете, па додајте сок и кора од лимон и портокал (непрскани) и шеќер.

Варете 10 минути, процедете, оладете и вмешајте издробен квасец. Оставете во тенџере додека да се појават меурчиња, истурете во шишиња и затворете со газа.

Почекајте неколку недели додека ферментацијата да престане, во секоја тегла ставете малку грозје и затворете со стерилизиран капак. Виното е питко по шест месеци.

Воспаление на црниот дроб

Кај хронично воспаление на црниот дроб, треба да се земаат 5-6 свежи цветни стебла дневно во сирова форма.

За нарушувања на црниот дроб, исто така, зовријте 25 г листови и иста количина корен во литар вода половина час. Испијте една шолја од овој напиток пред секој оброк.

Стрес и главоболка

Половина лажичка корен од глуварче и половина лажичка кора од бела врба (Salix alba) прелијте со шолја вода, ставете на оган и варете 20 минути.

Тргнете од оган, додајте половина лажичка камилица (Matricaria chamomilla) и половина лажичка нане (Mentha piperita), оставете да отстои уште десет минути и процедете.

Брада вици

Со билниот сок што се создава кога ќе го прекршите стеблото, намачкајте ги брада виците неколку пати дневно. Брада виците треба да станат кафеави и по еден месец да исчезнат.

Жолчен камен

Потребни ви се 40 г корен од глуварче, 40 г цикорија (Cichorium intybus) и 20 г нане (Mentha piperita).

Измешајте ги и ставете ги во тегла. При подготовка на чај, земете 3 шолји од смесата, прелијте со литар зовриена вода, поклопете и оставете да отстои 2 часа. Пијте на секои два часа по една голема лажица.

Зелено фрапе за слабеење

Потребни ви се една банана, 300 мл вода, 100 г шумско овошје (свежо или замрзнато), 100 г листови од глуварче и лажичка мед по желба.

Сите состојки ставете ги во блендер и мелете 1-2 минути. Сокот испијте го веднаш, со мали голтки. Може да послужи и како замена за еден оброк.

Мед од глуварче

Подгответе 500 цветови од глуварче, 4 поголеми лимони, литар вода и 5 кг шеќер. Ставете ги цветовите во голем сад и прелијте ги со ладна вода (1 литар).

Исечете ги лимоните на парчиња и потопете ги заедно со цветовите, оставете да отстои 24 часа.

Згмечете ги цветовите, па добро процедете. Исцедената течност загревајте ја полека и додавајте килограм по килограм шеќер пред течноста да се загрее. Лесно мешајте и варете додека да се згусне.

Сладок ликер

Подгответе 50 цветови од глуварче, 60 г мед, 1 кг шеќер, еден лимон, литар домашна ракија или водка.

Глуварчето ставете го во тегла, прелијте со мед (ако е кристализиран, загрејте го да се стопи) и шеќер, покријте со лимон исечен на тенки кругови и прелијте со ракија.

Оставете да стои на темно и топло место две недели, па процедете и истурете во шишиња.

Чај од корен

Коренот од глуварче е моќен лек за црниот дроб и желудникот. Шест шолји чај од коренот на глуварче дневно наводно можат да излечат хепатитис за две недели.

Фитотерапијата со овој чај лекува разни тегоби. Се препорачува кај дигестивни тегоби, недоволно лачење на жолчен сок, висок притисок и недостаток на апетит, пишува НМД.

За подобар вид

Измешајте 50 г листови од глуварче, 25 г суви боровинки (Vaccinium myrtillus) и 50 г еуфразија (Euphrasia officinalьs).

Една лажичка корен од глуварче прелијте со шолја вода, варете 20 минути и тргнете од оган.

Додајте една лажичка од останатите состојки и оставете да отстои уште десет минути. Овој чај, богат со бета-каротен и лутеин, го поттикнува крвотокот во пределот на очите.

Овие рецепти и тврдења се засновани на традиционална употреба и научни истражувања што укажуваат на потенцијалните здравствени придобивки од глуварчето, иако за некои ефекти се потребни дополнителни клинички студии кај луѓе за целосна потврда, пишува НМД.