Ова мора да го знаете: Прва помош од кујната за моментно стопирање на крвавењето

За само 10 секунди можете да го сопрете крвавењето од посекотина со помош на црвен пипер во прав.

Потребно е само да наросите црвен пипер во прав врз посекотината или греманицата, па крвта побрзо ќе засири и ќе престане крвавењето. Спротивно на она што си мислите, нема да ве пече.

Слојот од црвен пипер околу раната ќе обезбеди сигурно зараснување и честопати не остава дури ни лузна.

Loading...

Исто така, се покажало дека со црвен пипер се запира и крвавењето на внатрешни рани со испивање на топла вода помешана со лажичка црвен пипер.

“…Ставете лажичка црвен лут пипер во чаша врела вода, испијте ја и додека да изброите со десет, крвавењето ќе престане. Наместо тој притисок да се централизира, тој се изедначува, а коагулацијата станува уште побрза. Без разлика дали крвавењето е внатрешно или надворешно, оралното консумирање на лажичка црвен пипер со чаша топла вода брзо ќе го сопре” – велат од Вебтрибуне.

Останати здравствени предности на црвениот пипер се следните:

Црвениот лут пипер е богат со капсаицин, витамин Ц, витамин Б6, витамин Е, калиум, манган и флавоноид кој ја дава лутината и антиоксидантните својства.

БОЛКА И ВОСПАЛЕНИЕ

Црвениот пипер е одличен за ублажување на болки при воспаленија. Функционира врз принцип на исцрпување на невротрансмитерите под назив супстанција П, со што ги дезинтегрира нервите кои испраќаат сигнали за болка. Добра е кај воспаление на мускули, болки во грб, вкочанет врат и други болки.

КОРИСТИ ПРОТИВ ТРОМБОВИ

Црвениот пипер исто така, помага за намалување на атеросклероза, поттикнува фибронолитичка активност и ги спречува факторите кои довеле до формирање на тромб, од кои сите можат да помогнат во намалување на шансите од срцев удар или шлог.

ПОМАГА ПРИ ЛЕКУВАЊЕ НА ЧИР

Црвениот пипер помага во лекување на чирови и одлична е за желудникот, цревата и целиот дигестивен тракт. Го стимулира перисталтичкото движење на цревата и помага во асимилација и елиминација.

Loading...