Кремаст, воздушест и превкусен колач од чоколадо кој сите ќе ве воодушеви. Одлично се сече, па можете да го послужите како торта или како колач. Ова е едно вистинско чyдо од чоколадо кое се топи во уста. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5 јајца, 6 лажици шеќер, 6 лажици масло, 6 лажици вода, 6 лажици млеко, 6 лажици брашно, 2 лажици какао во прав, 1 кесичка прашок за печиво (12 г), путер, 250 мл вода, 5 лажици шеќер, 500 мл слатка павлака, 300 г чоколадо (за готвење или по желба)
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад скршете пет јајца и додајте шест супени лажици шеќер. Пенасто изматете ги јајцата со миксер додека шеќерот да се растопи, а смесата да згусне и осветли, за што е потребно околу 5-7 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во пенасто изматените јајца додајте шест супени лажици масло, шест супени лажици вода и шест супени лажици млеко. Продолжете со матење со миксерот уште една минутка, колку да се изедначат додадените состојки.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа преку сито додајте шест супени лажици брашно, 2 супени лажици какао во прав и една кесичка прашок за печиво (12 г). Повеќе не ви е потребен миксер, а сувите состојки промешајте ги со лажица или шпатула.

![]()
![]()
![]()
![]()

Мешајте неколку минути додека да се изедначат состојките и да добиете хомогена, пенлива, полутелна смеса. Плехот со димензии 20х30 см добро намастете го со несолен путер или маргарин.





Излејте ја смесата во подготвениот калап, а потоа потчукнете го малку за да излезат евентуални воздушни меурчиња. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
![]()
![]()
![]()
![]()
Печениот колач оставете го да се олади. За тоа време пригответе го шеќерниот сируп за преливање. Во едно помало тенџере ставете 250 мл вода и додајте 5 супени лажици шеќер. Промешајте и откако ќе зоврие варете го сирупот 1 минута.

![]()
![]()
![]()
![]()

Сварениот сируп оставете го настрана да се подизлади 10 минути. Оладениот колач прелијте го со топлиот сируп, а потоа оставете го настрана да се олади целосно. Потоа пригответе ја чоколадната глазура:

![]()
![]()
![]()
![]()
Во тенџере на умерена температура ставете да се загрева 500 мл слатка павлака (хопла), но внимавајте да не ви зоврие. Во топлата павлака додајте 300 г квалитетно чоколадо за готвење, искршено на коцки. Промешајте додека да се растопи, па оставете 20 минути да се олади. Прелијте го врз колачот и оставете го 3 часа во фрижидер пред послужување.
































