Мора да го пробате овој рецепт, лесно се приготвува, можат и почетници да го направат овој колач. Потребни ви се две јаболка и неколку состојки кои сигурно ви се наоѓаат во кујна. Одличен е за со кафе или чај. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 1 ванилин шеќер, 100 г шеќер, 200 мл масло, 200 мл млеко, 2 јаболка, 200 г брашно, 15 г прашок за печиво, 1 лажичка цимет, плех 20х30 см. ЗА ГЛАЗУРА: 300 мл слатка павлака или млеко, 2 супени лажици какао, 1 лажичка цимет, 2 лажици шеќер.
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во подлабок сад пенасто изматете ги јајцата со шеќерот и ванилата. Матете додека тие да се згуснат, а шеќерот да се растопи. Потоа, додека постојано матите со миксерот, додајте го маслото, па млекото.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во смесата додајте две изрендани јаболка, брашното, прашокот за печиво и една лажичка цимет. Јаболката можете и директно да ги рендате во смесата, нема потреба претходно да ги готвите или да ги цедите од сокот. Убаво со жица промешајте за да се изедначи смесата.

![]()
![]()
![]()
![]()

Плехот со димензии 20х30 см добро намастете го, па во него излејте ја смесата и израмнете. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени околу 35 минути. Печениот колач оставете го да се олади, а потоа подгответе ја глазурата.

![]()
![]()
![]()
![]()

За глазура: загрејте ја слатката павлака или млекото заедно со 2 лажици какао во прав, лажичка цимет и 2 лажици шеќер. Штом се загрее пред зовривање тргнете ја глазурата од оган и оставете 5 минути да одмори.






За тоа време исечете го колачот на коцки со големина по ваша желба, па прелијте го одозгора со топлата чоколадна глазура. Оставете да се олади, а за тоа време преливот целосно ќе се впие. Потоа послужете го.
































