Сочни шницли со печурки во многу вкусен сос, меки како путер – ова е едно одлично јадење кое можете да го приготвите за ручек. Овие шницли во деликатесниот сос и вкусните печурки се дефинитивно јадење кое никого нема да го остави рамнодушен. Месото е исклучително сочно и вкусно, се топи во уста како локум.
Мисиркиното месо инаку важи за попосно и потврдо месо, па луѓето обично одбегнуваат да го подготвуваат, бидејќи е потребно подолго време да се динста. Но, ова месо е едно од најздравите меса и се препорачува во речиси секоја диета, особено ако е здравствена. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: Филети од мисиркино месо (3 големи парчиња), сол и црн пипер по вкус, сенф (по 1-2 лажици за секоја филета), 20 г путер (по една мала лажичка врз секоја шницла), 1 главица кромид, 500 г свежи шампињони, 2 чешниња лук, магдонос, говедска коцка за супа, 1 лажица балсамико оцет по желба, 300 мл вода
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Секоја тенка шницла посолете ја и запиперете ја од двете страни по вкус, а потоа преку целата површина премачкјате ја со малку сенф. Може да користите неутрален или лут сенф по вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во голема широка тава загрејте малку масло на умерено силен оган, па пропржете ги шницлите од двете страни, вкупно 10 минути. Кога ќе ги превртите шницлите да се запечат и од другата страна, одозгора ставете им на секоја по едно мало парче путер, полека да се растопува од топлината.

![]()
![]()
![]()
![]()

Додека шницлите се динстаат, на страна ситно исечкајте една главица кромид и 2 чешниња лук, па извадете ги шницлите, а во истото масло запржете го кромидот со лукот. Додајте и една мала коцка путер, околу една супена лажица.





Шампињоните крупно исечкајте ги, па додајте ги во запржениот кромид. По желба додајте околу една супена лажица балсамико оцет за слаткасто-кисел вкус. Динстајте ги печурките околу 5 минути под капак.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа додајте 300 мл вода, вратете ги шницлите и додајте една говедска коцка за супа. Динстајте под капак половина час. Месото повремено превртувајте го. За тоа време ситно исечкајте малку магдонос и кога месото е готово, пред крајот зачинете го со сол и црн пипер по вкус, додајте и малку сув зеленчуков зачин (вегета) и сечкан свеж магдонос.

![]()
![]()
![]()
![]()

Јадењето е готово кога вишокот течност ќе испари, а на дното ќе остане само вкусниот сос со печурките. Послужете топло. деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












