Секогаш кога немам многу време, го приготвувам ова јадење, најчесто за вечера или појадок, но моите дома немаат ништо против и ако го послужам за ручек. Многу е вкусно, заситно, евтино и претставува одличен начин за искористување на стариот леб. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 1,5 чаша млеко (300 мл), сол, црвена зачинска пиперка, буковец и зачини по ваш вкус, 80 г рендан чедар кашкавал или каков сакате, неколку парчиња леб или колку ви собира во еден плех со средна величина и 1 лажица путер.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Скршете ги јајцата во еден подлабок сад и изматете ги со виљушка или жица-маталка. Додајте го млекото, промешајте, а потоа зачинете со вашите омилени зачини. Во овој случај ние зачинивме со малку сол, црвена зачинска пиперка во прав и буковец.

![]()
![]()
![]()
![]()

Добро измешајте па додајте го ренданиот кашкавал. Промешајте така да сиот кашкавал се натопи во мешавината од јајца и млеко. Во меѓувреме лебот исечете го на парчиња, а доколку веќе бил сечен, проверете дали е во добра состојба (доколку е постар).

![]()
![]()
![]()
![]()

Растопете 20-тина грама путер или една супена лажица, па излејте ја во плехот во кој ќе печете. намастете ги и ѕидовите со помош на кујнска (силиконска) четка. Излејте ја мешавината од јајца и млеко, а ренданиот кашкавал што ќе остане сочувајте го за да го ставите врз лепчињата.

![]()
![]()
![]()
![]()

Наредете ги лепчињата колку што собира во калапот. Превртете ги за да се натопат убаво од двете страни. Распоредете го рамномерно кашкавалот да има врз секое лепче по малку. Доколку е потребно, со виљушката извлечете го од дното и ставете го одозгора.

![]()
![]()
![]()
![]()
Загрејте ја рерната на 200 степени, па ставете го вака приготвеното јадење да се пече на средната решетка од рерната. Се пече околу 20-25 минути, во зависност од рерната. послужете топло со чаша јогурт. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.
































