Секогаш чував леб во кесата кај што го купував и тоа само по полoвина векна за да не мувлоса, а кога пекарот ми го кажа трикот како правилно да го чувам лебот, сфатив дека нема потреба да го правам тоа.
Дали купувате леб и го виткате во ќеса или фолија за виткање на храна? Во нашите супермаркети се продаваат лебови спакувани во обични целофански кеси со пластични спојки за хартија, но видов и лебови завиткани во хартиени пакувања.
Секогаш земам од седумдневниот бел леб, не јадеме ‘ржан или црн, на сопругот не му се допаѓаат. И најчесто не јадеме многу леб, јас купувам по половина векна, веќе исечена за да имаме за некогаш ако правам манџа или некој ручек што се јаде со леб.
Практично од лебот ја вадевме пластичната етикета, ќе изедевме неколку парчиња, ќе го затворевме во пластичната кеса и така ќе го остававме до наредното отворање. Дома немам од оние дрвени или пластични корпи што се за чување леб.
И пред некој ден прочитав, не препорачуваат лебот да се купува на половина исечен, секогаш пекарите советуваат да купувате цели лебови. И, исто така – не се препорачува лебот да се чува во истото пакувањето после отворањето.
Причината за оваа категорична препорака е брзата појава на мувла. Дури и пекарите ги пакуваат пекарските производи во ваква фолија додека печивата се жешки, а поради тоа кондензатот и често поради тоа се формира полиетилен. Така е – често купував и забележував капки во кесата со лебот, ако сè уште имаше топли лебови.
И ако го чувате исечениот леб во кеса на масата, на директна светлина, мувлата со сигурност ќе се појави поради директната топлина и кондензацијата и тоа не на третиот, туку и на вториот ден по купувањето. А тоа е многу штeтнo за здравјето.
Понекогаш може да се појават и две до три точки мувла без за забележите и така да го изедете лебот. Исто така, не е препорачливо да ги завиткувате парчињата леб што ви останале во хартија или да ги покривате со крпа, така лебот брзо се суши.
Пред некој ден му се пожалив на пекарот од кај што често купувам печива и тој ми го даде следниот совет: Лебот треба да се чува во дрвен сад, на суво и темно место, подалеку од бактериите, не во фрижидер и не во близина на прозорец.
Ако лебот го чувате во кеса – не оставајте го на сонце бидејќи на тој начин се загрева, а ова е директен начин за формирање на мувла, што на почетокот не е ни забележливо, но сепак постои. Пекарите велат дека на исечен леб се прави трипати побрзо мувла отколку на цела векна. А јас не ни знаев за тоа.
Во принцип, сега ќе треба да побарам и да купам дрвен сад за леб, но се сомневам дека оваа работа не е евтина. Додека го направам тоа лебот го чувам вака: на дното ставам хартиена салфетка и го оставам подалеку од сончева светлина каде што нема толку топлина и го покривам со една дрвена корпа која што е наменета за украси.