Јадете вкусно јадење а сепак cлабеете. Овој оброк е заcитен и нутритивно богат, изобилува со хранливи материи и растителни влакна, ги иcполнува цревата и долго ве држи cити. Ова јадење кое се приготвува со зеленчук им се препорачува на сите, особено на оние кои внимаваат на своите килогpaми. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 г сечкана зелка, 2 компири со средна големина, 1 главица кромид, 2 зелени пиперки, 1/2 црвена пиперка, 1 морков, 3 супани лажици масло (60 мл), 50 г рендан чедар или кашкавал по ваш избор, 5 јајца, 1 лажичка чили во прав, 1 лажичка црн пипер во прав, 1 лажичка сол, 1 рака сечкан свеж магдонос

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Сиот потребен зеленчук потребно е добро да се измие под млаз ладна вода, да се излупи и исчисти. Компирите откако ќе ги излупите, измијте ги уште еднаш, па потоа исечкјате ги на колку што можете поситни коцкички.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кромидот исто така излупете го, па исечкјате на ситни коцкички. Пиперките исчистете ги од семето, а потоа и нив иситнете ги (две зелени и половина црвена пиперка, а кој сака може да стави и малку лута пиперка). Морковот изрендајте го на крупната страна од рендето, а зелката исечкајте ја ситно како за салата.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во голема широка тава ставете 60 мл масло за готвење, па вклучете да се загрее на умерен оган. Најпрво ставете ги да се запржат ситно сечканите компири и кромидот. Промешајте и поклопете со капак.

![]()
![]()
![]()
![]()
Повремено промешувајте, па кога ќе омекнат додајте ги ситно сечканите пиперки. Мешајте минута-две, па додајте ја сечканата зелка и ренданиот морков. Промешајте со лажица додека сите состојки рамномерно да се изедначат.
![]()
![]()
![]()
![]()
Посолете со една лажичка сол или по вкус, промешајте и поклопете. Гответе на тивко до умерено со повремено промешување додека зеленчукот да омекне. Потоа трегнете на страна. Во посебен сад изматете пет јајца, зачинете со по една лажичка сол, црн пипер и црвен пипер, а потоа додајте една рака ситно сечкан свеж магдонос.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во оваа смеса додајте го издинстаниот зеленчук и промешајте. Потоа половина од смесата излејте ја во намастена тава. Израмнете, наросете рендан кашкавал, а одозгора распоредете го остатокот од смесата. Ако печете на рингла, тогаш на тавата ставете капак и загревајте на умерена температура додека долната страна да зарумени.

![]()
![]()
![]()
![]()

Превртете со помош на голема чинија, па печете и од другата страна (може да се испече и во рерна). Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.














