Ако немате време за готвење, а сепак сакате со нешто вкусно и здраво да се засладите, овој рецепт е вистинскиот за вас. Овој колач се приготвува буквално за 2 минути, а потоа останува само да го испечете и изладите. Одличен лесен и нежен десерт за вечера или после ручек.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овој рецепт се приготвува со густ („грчки“) јогурт кој е погуст од обичниот (како кисела павлака), а може да се најде и со најразлични овошни вкусови. Овие јогурти се засладени и затоа во овој рецепт нема потреба да се додава шеќер. Доколку користите обичен, незасладен јогурт, за поздрава варијанта може да користите некој природен засладувач како „стевија“ или по ваш избор.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г овошен јогурт или обичен густ јогурт (+ некој природен засладувач за дијабетичари или по ваш вкус), 4 јајца, 40 г скроб/нишесте/густин.

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад истурете го јогуртот и додајте ги јајцата. Изматете ги состојките со миксер додека убаво да се изедначат. Потоа врз смесата просејте го пченкарниот скроб и повторно добро промешајте.

![]()
![]()
![]()
![]()

Обложете го садот за печење, тоа може да биде да калап за торти со димензија од 18-20 см или некој огноотпорен, каков имате. Обложете го садот со хартија за печење, па во него излејте ја приготвената смеса од јогурт, јајца и пченкарен скроб.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 170 степени околу 35-50 минути во зависност од вашата рерна. Кога ќе се испече оставете да се олади на собна температура, а потоа уште 1-2 часа во фрижидер. Деталите од постапката погледнете ги ОВДЕ. Слична смеса можете да приготвите и во солена варијанта со јајца, млеко и кашкавал, на следниот начин:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 јајца, 1 лажичка сол, 300 мл млеко, 100 г кашкавал по избор, путер. ПОСТАПКА: Изматете ги јајцата во подлабок сад со малку сол, па започнете да го додавате млекото во тенок млаз додека непрекинато матите.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во добро изматената смеса додајте 100 г рендан кашкавал и промешајте за да се изедначи. Помал огноотпорен сад добро намастете го со путер, излејте ја смесата и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 35-40 минути. Постапката за овој рецепт на Том Филос погледнете ја ОВДЕ.

































