Јас сум почетник во кујна и не сум спретна во месење тесто, но кога го видов овој рецепт, ме привлече изгледот на лепчето, но и тоа што тестото не мора да се меси. Тестото се меша со лажица, а потоа лесно со формира со рацете, така што, штом мене ми успеа, верувајте, секому ќе му успее. Подолу во текстот ќе го најдете и линкот од видеото од каде ја видов постапката.



Овој „пица-леб“ се филува со рендан кашкавал (еден вид моцарела, но може каков било кашкавал за пици) помешан со фета сирење (или некое друго по избор). Секако, тоа е само една опција, а секој може да го филува со што сака друго, по свој вкус. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 мл топло/млако млеко, 1 јајце на собна температура, 3 супени лажици масло, 1 супена лажица шеќер, 1 чајна лажичка сол, 1 кесичка сув квасец (8-10 г), 300 г брашно + уште малку. ЗА ФИЛ: мешавина од рендан кашкавал и фета во количина од еден грст (топка голема колку портокал).
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во подлабок сад ставете го топлото млеко, додајте три супени лажици масло, 1 супена лажица шеќер, 1 чајна лажичка сол, 1 кесичка сув квасец. Промешајте ги состојките додека да се добие изедначена смеса, а потоа започнете со постепено додавање на брашното.

![]()
![]()
![]()
![]()
Откако ќе додадете 300 г брашно, можеби ќе ви биде потребна уште една супена лажица брашно, за да ја добиете посакуваната густина. Тестото е меко и лепливо, речиси како за уштипци, но не смее да е течно, ниту пак тврдо.

![]()
![]()
![]()
![]()
Покријте го со кеса и оставете го на топло место да стасува половина час. За тоа време пригответе го филот: изрендајте кашкавал и помешајте го сирење, па формирајте топка со рацете со големина на портокал. Може да филувате со што сакате друго.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа на сосем малку набрашнета работна површина истресете го стасаното тесто (додајте уште малку брашно ако е потребно), па формирајте топка со помош на рацете, а потоа сплескајте го како дебела пица. Во средината поставете ја топката од кашкавал, а потоа со прстите затворете го тестото.
![]()
![]()
![]()
![]()

Ако ви се лепи за прстите додавајте по малку брашно. Превртете го тестото да дојде со спојката надолу, а потоа постепено со прстите повторно сплескајте го да добиете форма на диск/дебела кора.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете ја во плех обложен со хартија и уште малку развлечете ја со дланките, да биде уште потенка. Одозгора премачкјате ја со жолчка од јајце, па наросете уште малку кашкавал и парченца сирење.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете да се пече до добро загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ.














