Навистина, ова е многу брз сос кој се приготвува без кромид, за разлика од сите останати сосови. Не спаѓа во категоријата на „5 минутни“ јадења, но го оправдува вложеното време, без премногу труд и маka.




Ако го мерите времето од самиот почеток до крајот, вкупната подготовка на ова јадење е вкупно 50 минути, што се смета за прилично кратко време ако се спореди со долговременската подготовка на гулашите која не е помала од два-три часа. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1,2 кг пилешко месо (батак, карабатак), 10 г сол (една лажица), 50 мл масло. ЗА ПРЕЛИВ: 750 мл млака вода, 100 мл доматен сос од тетрапак, 1/2 голема лажица ајвар, 1 мала лажичка сенф, 1 мала лажичка црвен пипер во прав, црн пипер, 2 ситно сечкани чешниња лук, 20 г брашно, 1 говедска или зеленчукова коцка (или 1 полна лажичка сув зачин-вегета). И уште: 200 мл вода, варен ориз за прилог, сечкан магдонос за наросување
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Пилешкото без кожа засечете го со нож на најдебелото место, долж коската, од двете страни, па посолете го по вкус и добро промешајте. Ставете го да се запржи на средно умерена температура, на малку масло. Пржете ги 15-тина минути со неколку превртувања, додека убаво да заруменат од сите страни.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа пригответе го преливот: во 750 мл ладна вода, додајте 100 мл доматен сос. Додајте половина лажица ајвар, една лажичка сенф, една лажичка црвена слатка пиперка во прав, малку црн пипер по вкус, 20 г брашно, 2 чешниња лук ситно исечкани, една коцка за супа (иситнета), па сето добро измешајте додека да се изедначи.
![]()
![]()
![]()
![]()
Вака приготвениот прелив прелијте го преку месото, па додајте уште една чаша вода (200 мл), промешајте и вратете на оган. Откако ќе зоврие, гответе уште 15-тина минути поклопено. По изминатото време месото превртете го за да може рамномерно да впие од сосот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во меѓувреме можете да го сварите оризот или доколку повеќе ви одговора, со пилешкото месо исто така, совршено одговара и компир пире, варени тестенини, некоја мешавина од разновиден зеленчук и слично.





Месото се послужува со сосот прелиен преку прилогот, а одозгора наросете со ситно сечкан магдонос, млад кромид или власец. Може да послужите и некоја освежителна салата како дополнување на прилогот и вашето јадење е спремно. Деталите погледнете ги во видеото ОВДЕ.

![]()
![]()
![]()
![]()
































