Фото и рецепт: Анета Секуловска
Потребни состојки:
450-500 г брашно
340-350 мл вода
1 квасец
1 – 1 ½ лажиче шеќер
1 лажиче сол
50 мл масло (околу 1 – 2 супена лажица, маслиново или обично масло)
Постапка:
Ова е вид на леб кој не се меси со рака, а состојките само се мешаат со дрвена лажица и треба да стои покриено во тенџере или шерпа, околу еден час.
Тестото е меко и лепливо, па кога е стасано се префрла на платнена крпа која е наросена со брашно, па со крпата се оформува и се префрла во огноотпорен сад обложен со хартија за печење и одозгора се поросува со брашно.
Треба да има капак. Се остава 10-тина минути да стаса.
Се пече на 220 – 200 степени околу 30-45 минути, во зависност како ви пече рерната.
На сред печење може да се премачка со млака вода, доколку сакате да имате крцкава кора.
Кога е печено се попрскува со вода и се витка во памучна крпа.