Уште од древни времиња е омилена намирница во исхраната, но и најчесто користен лек во природната медицина. Она што помалку е познато е дека лукот содржи активна состојка која е одличен лек за xерпес, но и различни габични заболувања.




За оваа храна постојано се говори веќе неколку години наназад, бидејќи е неприкосновена во бор-бата против грипот и за зајакнување на имунитетот. Незаменлив додаток во исхраната за кој се покажа дека е особено силен во бор-бата против инфекциите, ефикасно заштитува од п атогени бактерии, вируси и па-разити отпорни на ле-кови, а исто така е добар и против габични инфекции.




Нутриционистите тврдат дека лукот има најдобар ефект во свежа форма, особено ако е ситно исечкан и оставен неколку минути на собна температура. Во варена форма има подобар ефект за заштита на кр-вните садови. Се вари само еден „клуч“, а рецептот го имаме повеќепати објавувано на НМД.мк




Бидејќи останува силен мирис во устата по негово конcyмирање, многумина сè уште претпочитаат да го земаат во форма на прав. Се користи дури и во дерматологијата и за подобрување на растот на косата, така што можеме да го најдеме и во козметиката.




Исто така е ефикасен во бор-бата про-тив ста-реењето, во комбинација со најголемото природно совршенство, медот. Сепак, помалку е познато дека оваа супер-храна е идеален сојузник во бор-бата против херпесот и кандидијазата.




За херпес, исчистете чешне лук, исечете го на половина и ист-ријте го на проблематичната област 2 до 3 пати на ден. Во случај на кандидијаза, советот е да конcyмирате две свежи чешниња лук дневно со секое главно јадење.




Чорба со 52 чешниња лук и ѓумбир. Лукот е многу здрав – тоа сите го знаеме. Оваа чорба не само што е вкусна, туку е многу здрава, пред сè за униш-тување на евентуалните габички во нашето тело.

Доколку има влошување на состојбата со габичната инфекција или пак таа постојано се повторува, една од најдобрите работи што можете да ги направите за себеси е да ги засакате лукот и кромидот а да го одбегнувате благото и квасецот.




Подгответе ја оваа вкусна супа која може да биде многу делотворна. Кога еднаш ќе ја пробате, толку многу ќе ја засакате, што ќе ја барате постојано во вашето мени.

Потребни состојки: 52 чешниња лук, 2 лажици маслиново масло, 2 лажици путер, 1 поголема главица кромид, 1 свеж ѓумбиров корен со средна големина (исечкан околу 1/2 чаша), 3,5 чаши (од 250 мл) зеленчукова супа, 1/2 чаша кокосово млеко, 1,5 лажичка сува мајчина душичка, 1/2 лажичка чили во прав, сол, црн пипер, лимонов сок, ситно сечкан магдонос




Постапка: 26 чешниња во лушпа ставете во огноотпорен сад и полијте ги со две супени лажици маслиново масло. Покријте со алу-фолија и печете на 180-200 степени додека да станат златно кафеави, околу половина час.




На оган растопете 2 супени лажици путер, па додајте ситно сечкана главица кромид. Пропржете кратко колку да застакли, па тргнете на страна. Ситно исечкајте еден свеж корен од ѓумбир (околу половина чаша) па додајте го во кромидот.




Зачинете со 1,5 лажичка сува мајчина душичка, 1/2 лажичка кајенска пипер (чили во прав) и додајте 26 излупени чешниња лук. Пржете на умерен оган околу 6 минути. Од рерна извадете го печениот лук и исчистете го од лушпата па додадете во претходната смеса и промешајте.

Додајте околу 3,5 чаши зеленчукова супа-база и ставете на умерен оган да се готви околу 20 минути. Со рачен миксер изблендајте ја супата така што ќе добиете крем. Во кремот додајте половина чаша кокосово млеко (по вкус), посолете и запиперете, па промешајте.

Сервирајте со лимонов сок и ситно сечкан свеж магдонос. Можеби ќе бидете изненадени, но крем супата е многу вкусна!