Совршена комбинација на храна и зачини. Ако обожавате лазањи и запечен зеленчук, тогаш овој рецепт ќе ве воодушеви. Има совршен вкус, а она што е уште повосхитувачки – диетално е, односно не мора да се грижите за внесените калории.

Рецептот за овој специјалитет воодушеви 12 милиони луѓе, а го споделија дијабетичарите, па не пропуштајте да го испробате. Богато јадење полно со потребни нутриенти, заситно и вкусно, ќе ве воодушеви и вас.

Потребни состојки: 4 лажици масло, 1 главица кромид, 2 компири, 400 г ситно сечкана зелка како за салата, 1 морков, 1 зелена лута пиперка, 1 црвена слатка пиперка, 1 лажичка чили во прав (лута зачинска пиперка), 1 лажичка мелен црн пипер, 1 лажичка сол

запржете го кромидот

За прелив: 3 јајца, 170 мл млеко, 170 мл јогурт или кисело млеко, 50 мл масло, 2,5 лажици брашно, 1 лажичка сол, 1 лажичка мелен црн пипер, 1 кесичка прашок за печиво, 1-2 лажици ситно сечкан магдонос, 200 г рендан кашкавал (чедар) за наросување одозгора.

додајте компир исечен на ситни коцки
додајте рендана зелка

Постапка: запржете го ситно сечканиот кромид на масло, па додајте му го компирот, исто така, исечкан на коцки (нешто помали од големина на залак). Динстајте го зеленчукот на умерена температура под капак за да омекне од сопствените сокови.

додајте рендан морков
додајте ситно сечкани црвена и зелена пиперка
промешајте

Додајте ситно сечкана зелка, рендан морков, сечкани зелена и црвена пиперка. Промешајте малку, па повторно поклопете и оставете да се динста додека да омекне зеленчукот.

поклопете и динстајте го зеленчукот на умерена температура
додајте зачини
и уште малку динстајте поклопено

Пред крајот зачинете по вкус, уште малку оставете да крчка и повремено промешувајте. Готовиот зеленчук оставете го да се подизлади додека го приготвувате преливот.

изматете три јајца со маталка
додајте млеко
додајте јогурт или кисело млеко
додајте масло

Во длабок сад изматете ги трите јајца, додајте млеко и јогурт. промешајте, па додајте го брашното, зачините, прашокот за печиво и магдоносот. Убаво соедините ги состојките додека да се изедначат.

изедначете ја смесата
додајте брашно, зачини и прашок за печиво
додајте ситно сечкан магдонос

Додајте го динстаниот зеленчук и промешајте. Добиената смеса излејте ја врз плех или огноотпорен сад со средна големина, рамномерно распоредете, па одозгора наросете магдонос, зачини и рендан кашкавал.

додајте го динстаниот зеленчук
промешајте
смесата распоредете ја во плех, а одозгора наросете зачини, сечкана пиперка и магдонос
одозгора наросете 200 г рендан кашкавал и ставете да се пече на 180 степени околу 30-35 минути

Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 30-35 минути. Послужете го јадењето топло, но многу е вкусно и откако ќе излади. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

уживајте во вкусот