Никогаш не ми беше јасно зошто овој рецепт така се вика, ама под ова име ми запишан, па и јас така ви го пренесувам. Кога би се превело на македонски веројатно би требало да се вика МРЗЛИВА ПАЛАЧИНКА.
Потребни состојки за кора:
3 јајца
7 лажици брашно
300 мл млеко
Прстофат сол
Масло за да се намасти плехот
Фил*:
300 г сирење
1 чаша кисела павлака
2-3 чешниња лук
Магдонос
*Вие можете според ваш вкус да го направите филот, што значи може да додадете сечкана шунка, сечкан кашкавал, варени јајца, кисели краставички и сл.
ПОСТАПКА:
1.Загрејте го плехот од рерната кој претходно го намастивте на 250 степени.
2.Изматете ги јајцата, брашното и млекото. Ќе добиете смеса за палачинки.
3.Смесата истурете ја во плехот и печете 10 минути.
4.Извадете ја кората на влажна салветка или крпа и свиткајте ја во ролат.
5.ФИЛ: сите состојки добро измешајте ги.
6.Одвиткајте ја кората, премачкајте ја со филот и свиткајте повторно во ролат.
7.Изладете ја добро за да се стегне, а преку ролатот можете да премачкате со кисела павлака и да украсите по желба.