Прочуениот лекар Ричард Шулц открива рецепт кој го нарекол “Супер-тоник”, бидејќи помага во лекувањето на мнобројни здравствени состојби.
Тинктурите се едни од најдобрите природни лекови, пред сè затоа што извлекуваат и чуваат во себе сè што е најдоброто од билките. Од друга страна, многу се силни, па треба внимателно да се користат.
Иако тинктурите обично се прават со алкохол, сепак, треба да знаете дека и јаболковата киселина е совршен растворувач ако сакате да направите тоник-тинтура.
Не само што овој тоник е 100% нетоксичен, туку поседува и бројни лековити својства:
-помага во регулирање на киселоста на организмот
-помага во регулирање на дигестивниот тракт
-има силно антимикробно дејство
-го намалува холестеролот
-помага при чувствителност на инсулин
-има антифугални, антибактериски и антивирусни својства
-го јакне имунолошкиот систем
Д-р Ричард Шулц нагласува дека е потребно да користите органски состојки или истите сами да ги одгледувате, за да може да ги извлечете од нив позитивните ефекти.
Потребни состојки:
1 најлута пиперка која можете да ја набавите
1 цела главица лук
1 главица црвен кромид
1 корен од ѓумбир
1 корен од рен
нерафинирана, органска јаболкова киселина
Постапка:
Овој тоник се приготвува исто како и сите тинктури: состојките измијте ги, излупете ги, изрендајте ги или исечкајте ги ситно, ставете ги во една голема стаклена тегла и прелијте ги со јаболкова киселина, три прста над нив.
Ставете решеткаст потиснувач за да не испливува зеленчукот на површина. Поклопете го и оставете на темно место да отстои барем 2-6 седмици. Колку подолго стои, толку ќе станува посилен, а повременот потребно е да го протресувате.
За полесно користење, по изминатиот период смесата процедете ја низ густа газа. Тоникот складирајте го во мали теглички. Се чува на темно, ладно место. Остатоците од билките можете да ги замрзнете и да ги додавате во супи и други јадења.
Употреба: една ракиена чаша од 20-30 мл е доволна во текот на денот, меѓутоа, доколку се борите со тешки инфекции, може да земете 5 или 6 дози дневно.
Се користи за подобро варење, за имунитет и лекување на разни болести. Може да додадете и малку мед за подобрување на вкусот. Во текот на денот потребно е да пиете и доста вода.