Многу вкусно и брзо јадење, некогаш го приготвуваме и за ручек.
Потребни состојки:
250 г остро брашно
120 г путер/маргарин
2 јајца
1 прстофат сол
1,5 лажичка прашок за печиво
за фил:
3 јајца
1 китка перца од младо кромитче
150 г шунка
40 г пармезан
1 чаша кисела павлака (180 г)
3 коцкички фета сирење или по желба
малку црн пипер
3-4 кисели краставички
Постапка:
Од наведените состојки замесете ровко тесто. Завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да отстои околу половина час.
Зелените листови од младите кромитчиња ситно исечкајте ги, киселите краставички и шунката исечкајте ги на ситни коцки.
Потоа додадете ја киселата павлака, јајцата, пармезаност, здробеното сирење и зачинете со црн пипер.
Тестото развлечете го и обложете го долниот дел од калапот за пити, врз тестото истресете го филот, па ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 30-45 минути, во зависност од вашата рерна.
Може да се послужи со кисело млеко, со зелена салата или со нешто по ваш вкус.
Coolinarika.com