Фото и рецепт: Елена Мишковска
Крофнички со павлака, послатки крофнички не сте јаделе, пробајте и ќе се уверите. Без квасец, брзо се замесуваат, не киснат, за час се готови!.
Потребни состојки:
3 јајца
6 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
300 г кисела павлака
75 г растопен путер
брашно по потреба (околу 600 г, зависи при месењето сами ќе оцените)
1 прашок за печење
Постапка:
Се матат 3 јајца со 6 лажици шеќер и 1 ванилин шеќер, се додава 300 г кисела павлака и 75 г растопен путер.
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
Се меша додека се изедначи, па се додава брашно со 1 прашок за печиво (не го мерев брашното, додавав додека замесив помеко тесто, мазно кое не лепи на раце). Тестото се остава да отстои десеттина минути, па се развлекува кора и со чаша и капаче се вадат прстени (воланчиња) и топчиња кои остануваат во средината.
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
Во подлабоко тенџере ставаме масло да се загрее на средна температура, па ги спуштаме крофничките превртени со горната страна во маслото. Се пржат од двете страни и со решеткаста црпалка се вадат и редат на хартиена салветка за да се впие вишокот од маслото.
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
- Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
Кога ќе бидат подизладени, се прелеваат со растопено чоколадо во кое сме додале 2-3 лажици млеко и мала коцка путер.
Испржените топчиња ги наредив врз прстените за да не ми фаќаат место, со што добив интересен облик и пресек на крофничките. Неколку ги полеав со мармалад од кајсии помешан со растопен путер.
Брзи крофни (Фото и рецепт: Елена Мишковска)
Македонска кујна, некогаш и денес