Фото и рецепт: Марија

Потребни состојки:

5 јајца
15 лажици шеќер
15 лажици млеко
15 лажици масло
15 лажици брашно
2 лажици гриз
2 лажици какао
1 прашок за печиво

За прелив:

3 шолји (за кафе, 100 мл) млеко
3 шолји шеќер
1 ванилин шеќер

Постапка:

Пенасто изматете ги јајцата со шеќер, потоа додајте млеко, масло, гриз, какао, брашно и прашок за печиво. Најдобро е сувите состојки посебно да ги промешате, па потоа да ги додадете во течните состојки.

фото и рецепт: Марија

Добиената смеса оставете да отстои 10-тина минути, па излејте ја во намастен плех со димензии 33х18 см и печете го колачот во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.

Кога бисквитот е печен, оставете да излади, па потоа полејте го со топлиот прелив од млеко и шеќер.

Украсете со шлаг пена.

Фото и рецепт: Марија

Фото и рецепт: Марија