Фото и рецепт: Елена Мишковска
Потребни состојки:
500 г кори
500 г свеж кадаиф
500 г мелени ореви
200 г сечкани ореви
100 г гриз
100 г шеќер
1 лажиче цимет
½ лажиче мускантно оревче
За полевање:
250 г путер
150 мл масло
За шербет:
6 чаши (од 200 мл) шеќер
4 ½ чаши вода
½ лимон – сок
Постапка:
Корите се делат на два дела а исто така и мешавината се дели на два дела.
Од првиот дел, две кори се редат на намастена тепсија, се наросуваат со мешавината од мелени ореви, гриз, шеќер, цимет и мускантно оревче, па се продолжува постапката додека да се потрошат сите кори од првата половина.
Се реди кадаифот, се наросува со сечкани ореви, па се продолжува со втората половина од корите по истата постапка како и за првата.
Баклавата се сече на коцки, секое парче се прелива со помешаните мало и растопен путер.
Загреаната рерна на 200 степени се намалува на 150 степени, па се става баклавата на печење. Се пече 1,5 час (час и половина). Следниот ден се прелива со врел шербет кој треба да врие 5 минути.
Фото и рецепт: Елена Мишковска