10 ПОСНИ СИТНИ КОЛАЧИ…Предлог кој не можете да го одбиете за полна славска трпеза…Сите се вкусни и декоративни…
Од нашата архива составивме список од 10 рецети за посни ситни колачи кои брзо и едноставно се приготвуваат, погодни за слави и денови во пост. Се надеваме дека ќе ви се допаднат, па некои од нив ќе ги приготвите…Сите се многу вкусни и проверени.
I Рецепт – Пиварки, посни колачи со пиво, ровки, навистина се топат во уста Едноставен рецепт, не можете да згрешите Ова се највкусните посни колачи, многу едноставни, а пивото им дава ровкост и фина арома… Се приготвуваат многу лесно и не можете да ги погрешите.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 шолја од, 200 мл пиво, 2 шолји масло, брашно по потреба (околу 500-600г) и 1 прашок за печиво.
ЗА СИРУП: 2 шолји (250 мл) шеќер, 1 шолја вода, малку лимонов сок, мармалада, ореви или бадеми. За валкање: 150 г кокос или мелени ореви.
II Рецепти – Посни божиќни топчиња од суви смокви, мелени ореви и чоколадо – старински рецепт. Фото и рецепт на Ивана Тодоровиќ – Божиќни/посни топчиња.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 150 г суви смокви, 250 г мелени ореви, 120 г шеќер и 100 г чоколадо за готвење.
III Рецепт – Посни КУКУЛИЧКИ- ШИШАРКИ вкусни ситни колачи со мед, сусам, чоколадо и чоко попс – за 5 мин се готови. Фотографија и рецепт на Beti Josi (Klara boss) – Манастирски колачи.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 лажици какао, 100 г чоколадо, 100 г сусам, 5-6 лажици мед, 800 г чоко попс или МБ житарки, 5 лажици шеќер и 1 маргарин (250 г).
IV Рецепт – Посни парени колачи со пиво и гриз – се топат во уста, лапни-голтни.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 мл пиво,250 мл масло, 1 кесичка ванилин шеќер, 1 кесичка прашок за печиво, 4 лажици гриз и брашно по потреба (нешто помалку од 1 кг).
ЗА ШЕРБЕТ: 900 г шеќер, 1 литар вода и 1 кесичка ванилин шеќер.
V Рецепт – СМОКВАРКИ: Сочни, посни, вкусни ситни колачи со смокви и бадеми. Фотографија и рецепт на Јасна Мутиловиќ.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 шолји (од 200 мл) вода, 1 шолја масло, ½ џем од смокви или јаболка, 2 шолји брашно, ½ шолја пченкарно брашно, 1 прашок за печиво, 100 г крупно мелени бадеми (не мора).
ЗА СИРУП: 1 шолја вода, 1 шолја џем и ½ шолја шеќер.
VI Рецепт – Посни жербо бомбици, најубавите празнични колачи, неодоливи, брзи и лесни – без печење, со само 3 состојки. Фотографија и рецепт на Наталија –
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА 34 ТОПЧИЊА: 150 г мелени ореви, 200 г мелени бисквити посни, 5 полни лажици џем од кајсии (околу 300 г), 1 лажичка арома од ванила.
ЗА ГЛАЗУРА: 150 г чоколадо за готвење, 1 лажица масло. И уште ќе ви бидат потребни малку сечкани ореви за декорација.
VII Рецепт – Посни лешник гнезда, без млеко и јајца, излегуваат 40. Фотографија и рецепт на Наталија
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 мл вода, 200 г шеќер, 150 г маргарин, 100 г чоколадо за готвење, 250 г мелени бисквити, 150 г мелени лешници, претхотно испечени.
За вакање: околу 100 г крупно сечкан лешник. ЗА ПОЛНЕЊЕ: 150 мл слатка павлака и 100 г чоколадо за готвење.
VIII Рецепт – Јафа топчиња без печење и без трошка масло, се прават од само неколку состојки.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 г бисквити со вкус на какао, 150 мл сок од портокал, 1 ванилин шеќер, 2 големи лажици џем од портокал или кајсија, 1 ребро (50 г) чоколадо за готвење, рендана кора од портокал, 1 лажица мед.
IX Рецепт – Посни рум касато – подобри од купечките, совршени за посни слави. Фотографија и рецепт на Наталија.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 г лупен компир, 100 г чоколадо за готвење, 100 г маргарин, 300 г мелени посни бисквити, 150 г шеќер во прав, 1 лажица (15 г) какао, 4-5 лажици рум.
ЗА ГЛАЗУРА: 120 г чоколадо и 2 лажици масло.
X Рецепт – Посни бомбици со јаболко, ореви и посни бисквити
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5-6 поголеми јаболка, 100-150 г шеќер или по вкус, 100 г маргарин, 2 ванилин шеќер или 2 лажички екстракт од ванила, 200 г мелена плазма/посни бисквити, 200 г мелени ореви, лешници или бадеми.
ПОСТАПКАТА ОПИШАНА ВО ДЕТАЛИ МОЖЕТЕ ДА ЈА ПРОЧИТАТЕ ОВДЕ:
10 ПОСНИ СИТНИ КОЛАЧИ: Предлог кој не можете да го одбиете за полна славска трпеза