Посни кроасани со џем…Ги замесувам за 5 минути и веднаш ги печам, зашто тестото не се чека да стасува…

ПОСНИ КРОАСАНЧИЊА СО ЏЕМ: готови за 5 минути плус печење, со малку шеќер и без чекање на тестото да стаса…

Некои ги нарекуваат кифли, а некои кроасани. Не е ни важно бидејќи се превкусни и толку ровки што се топат во уста. Ги правам редовно, а особено за празници кога сите постат, а сакаат да јадат нешто благо и вкусно. Рецепт на Кујната на Маријана.

Се подготвуваат од само неколку состојки за 5 минути, а потоа се печат уште 20 минути. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

300 мл масло,
150 мл топла вода,
1/2 лажичка прашок за печиво,
1 кесичка ванилин шеќер,
700-750 г брашно,
џем по потреба.

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

ПОСНИ КРОАСАНЧИЊА СО ЏЕМ: готови за 5 минути плус печење, со малку шеќер и без чекање на тестото да стаса

Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: