Главната ТАЈНА на совршените француски палачинки е правилно да се измешаат сите состојки! Здраво, денес добив фантастичен рецепт од професионални готвачи за француски палачинки што сигурно и вас ќе ве импресионира. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
225 г сенаменско брашно
3 лажици шеќер (40 г)
1 прстофат сол
3 јајца
500 мл топло млеко
3 лажици растопен путер (40 г)
1/4 лажичка ванила (во прав) или 2 супени лажици течен екстракт од ванила
ПОСТАПКА:
Започнете со комбинирање на 225 грама сенаменско брашно, 3 лажици шеќер и малку сол во еден подлабок сад. Добро измешајте ја смесата, а потоа скршете 3 јајца.
Сега доаѓа тајната: полека додавајте 500 мл топло млеко, нежно матејќи додека го сипувате. Од клучно значење е постепено да се додава млекото за да се избегнат грутки во тестото.
Откако ќе сипете половина од млекото, изматете го сето заедно да се изедначи и да нема грутчиња.
Следно, растопете 3 лажици путер и додајте го во тестото заедно со малку ванила. Продолжете со матење додека сè да се изедначи, па додајте го остатокот од млекото.
Кога тестото ќе биде без грутки и убаво мазно, загрејте го тавчето и истурете го доволно за да направите тенка палачинка.
Откако ќе стане „мат“ од едната страна, превртете ја и печете уште околу 30 секунди.
Овие палачинки се неверојатни за полнење со секакви филови – месо, кашкавал, сирење….„нешто со свои зборови“! Деталите од целата презентација можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ.