Палачинки без брашно, млеко и јајца, рецепт и фотографии на Верица Николиќ.
„Направив палачинки по рецепт на Татјана Чукиќ. Само ставив двојно повеќе состојки, бидејќи бев сигурна дека ќе испаднат одлично.
Не се само одлични, тие се фантастични! Многу се вкусни, меки, рабовите не остануваат суви, лесно се виткаат… Палачинките послужете ги со сладок или солен фил по желба. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл) :
2 чаши црвена леќа
4 чаши вода
1 лажичка арома од лимон
ПОСТАПКА:
Леќата прелијте ја со ладна вода, промешајте ја и оставете да отстои неколку часа, по можност преку ноќ (така и направив). Потоа во блендер ставете ја леќата заедно со водата и изблендирајте.
Јас го направив тоа во нутрибулет. Префрлете ја смесата во соодветен сад, додајте вкус на лимон (по избор и ваш вкус) и измешајте.
Палачинките ги пржев во тавче со нелепливо дно со големина 24 цм, а дното секогаш го премачкав со масло со силиконска четка (после секоја палачинка). Оваа смеса не можете да ја разлевате во тавата, бидејќи структурата е погуста од обичното тесто за палачинки.
Затоа, на добро загреана и намастена тава истурете една кутлача од смесата наоколу кружно и малку на средината (мојата кутлача е 9 цм во дијаметар и ја полнев малку до врвот и задоволна сум од дебелината на палачинките) потоа со лажица распоредете ја смесата преку дното, не грижете се брзо оди.
Ставете да се пржи на повисока температура (мене ми беше на 8, на скала од 1-9 за интензитетот на температурата), со долга шпатула одвојте ги рабовите, лизгајте ја лопатката под палачинката и превртете ја за да се испржи и другата страна без проблем.
Редете ги една врз друга, ќе се изненадите колку многу се вкусни. Рецепт и фотографии на Верица Николиќ.