10 НАЈБРЗИ ПОСНИ РЕЦЕПТИ ЗА РУЧЕК: Без пржење на масло, се прават за 15 минути и ве држат сити цел ден…Многумина имаат дилема што да зготват за време на постот, па еве 10 брзи рецепти за вкусни и здрави оброци.
1.Салата од киноа и зеленчук:
Состојки: варена киноа, домат, краставица, црвена пиперка, кромид, маслиново масло, сол, црн пипер, свежи билки по желба.
Подготовка: Измешајте ги сите состојки во поголем сад, зачинете со маслиново масло, сол, црн пипер и посипете ги со сечканите свежи билки. За киноата прочитајте како се приготвува:
„Неверојатно здрава житарица: со неа најлесно се слабее, а помага и во регулирање на шеќерот и холестеролот“ – ОВДЕ.
2.Тестенини со песто од авокадо:
Состојки: интегрални тестенини, авокадо, лук, листови свеж магдонос, сок од лимон, сол, црн пипер.
Подготовка: Сварете ги тестенините според упатството. Во блендер изблендирајте авокадо, лук, магдонос, сок од лимон, сол и црн пипер. Измешајте го сосот со сварените тестенини.
3.Туна со црвен грав:
Состојки: конзерва туна, конзерва црвен грав, кромид, домат, маслиново масло, сол, црн пипер, оригано. По желба додајте и конзерва пченка.
Подготовка: Исцедете ја туната и црвениот грав. Додајте ситно сечкан кромид и домат. Зачинете со маслиново масло, сол, црн пипер и оригано.
4.Киноа и зеленчук во вок тава:
Состојки: варена киноа, брокула, моркови, грашок, црвена пиперка, соја сос, ѓумбир, лук.
Подготовка: Зеленчукот исечкајте го на ситни парчиња. На врел вок пропржете го кратко зеленчукот, додајте сварена киноа, соја сос, ѓумбир и лук. Брзо измешајте сè.
5.Сендвич од авокадо со хумус:
Состојки: интегрални парчиња леб, авокадо, хумус, домати, никулци, сол, црн пипер.
Подготовка: Намачкајте хумус на парчиња леб, додајте авокадо и никулци, зачинете со сол и црн пипер, можете да додадете и малку зелена марула.
6.Салата од ориз со зеленчук:
Состојки: ориз, краставица, чери домати, кромид, маслиново масло, сок од лимон, свежи билки, сол, црн пипер.
Подготовка: Оризот сварете го посебно. Измешајте со сецкан зеленчук, зачинете со маслиново масло, сок од лимон, билки, сол и црн пипер.
7.Слатки компири (батат) со тиквички
Состојки: 2 средни слатки компири, 2 тиквички, 2 лажици маслиново масло, 2 чешниња лук, ситно сечкани, 1 лажичка оригано, сол и црн пипер по вкус, свежо сечкан магдонос за посипување (по избор)
Подготовка: Слатките компири измијте ги и излупете ги. Исечете ги на прстени со дебелина од околу 1 см. Измијте ги тиквичките и исечете ги на прстени. Во големо тенџере загрејте малку вода на средна топлина.
Додајте ситно сечкан лук во тавата и динстајте го во вода неколку секунди додека да замириса. Во тавата додајте ги прстените од слатки компири и динстајте ги околу 5-7 минути или во рерна врз хартија додека да станат меки и малку златно кафеави.
Во тавата додајте ги прстените од тиквички заедно со ориганото, солта и биберот. Продолжете да готвите уште 5-7 минути додека не омекнат тиквичките, а компирот е сочен и вкусен.
8.Посно пире од компири со со прокељ
Состојки: 500 г компири, излупени и исечени на прстени, 300 г прокељ со исчистени главички и преполовени, 1 главица кромид ситно сечкана, 2 чешниња лук ситно сечкани, 2 лажици маслиново масло, сол и црн пипер по вкус, свежи зачински билки по желба (на пр. магдонос или копар)
Подготовка: Во поголемо тенџере ставете ги компирите и прелијте ги со вода. Додајте прстофат сол. Гответе ги компирите додека да омекнат, што трае околу 15-20 минути.
Во друго тенџере сварете го прокељот во солена вода 3-5 минути, исцедете го и оставете го настрана. Додајте ситно сечкан кромид и лук и издинстајте ги во вода додека да омекнат.
Кога ќе се сварат компирите, исцедете ги и вратете ги во тенџерето. Додајте кромид и лук. Со пасирка или виљушка, испасирајте ги компирите додека да добиете пире. Во пирето додајте го сварениот прокељ и мешајте додека убаво да се соедини.
Додајте сол и црн пипер по вкус. Ако сакате покремасто пире, додајте малку маслиново масло или растително млеко. Послужете топло, посипете со свежи билки по желба.
9.Посен подварак
Состојки: 1 главица кисела зелка, 2 моркови исечени на прстени, 2 компири исечени на прстени, 1 страк праз ситно сечкан, 2 црвени пиперки, исечени на ленти, 3 чешниња лук, ситно сечкани, 2 ловорови ливчиња, 1 лажичка суви билни зачини, сол и црн пипер по вкус, 2 лажици маслиново масло
Подготовка: Добро исплакнете ја зелката под ладна вода. Ако е премногу кисела, можете да ја потопите во млака вода неколку часа. Следно, исечете ја зелката на тенки ленти.
Во поголемо тенџере издинстајте ги сечканиот праз и лукот додека да станат проѕирни. Во тенџерето додајте ја киселата зелка и измешајте со празот и лукот. Додајте морков, компир, црвени пиперки, ловоров лист и зачинете.
Измешајте ги сите состојки. Прелијте со вода колку да го покрие зеленчукот, но не премногу. Гответе на средна топлина додека зеленчукот да омекне, а течноста да се намали.
Ова ќе потрае околу 30-40 минути. Додајте сол и црн пипер по вкус. Доколку е потребно, додајте уште зачински билки. Кога зеленчукот ќе омекне, а течноста ќе се намали, тргнете го тенџерето од оган.
10. Посна боранија во кари
Состојки: 500 г свежа боранија, исчистена и исечена на ситни парчиња, 1 главица кромид ситно сечкана, 2 домати сечкани, 2 компири исечкани на прстени, 2 чаши варен црвен грав (конзервирана или варена),
2 лажици маслиново масло, 3 чешниња лук, ситно сечкани, 1 лажица кари во прав, 1 лажичка мелена куркума, сол и црн пипер по вкус, свежо сечкан магдонос за посипување (по избор).
Подготовка: Додајте ги кромидот и лукот, издинстајте ги во вода додека да омекнат. Во тавата додајте ја исечканата боранија, компирите, доматите и варениот грав. Измешајте ги сите состојки.
Додајте кари во прав, куркума, сол и црн пипер. Продолжете да го крчкате зеленчукот неколку минути за да ги впие зачините. Додајте доволно вода за да ги покрие состојките и доведете ја чорбата да зоврие.
Намалете ја топлината и динстајте додека зеленчукот убаво да омекне, што трае околу 20-25 минути. Проверете го вкусот и прилагодете ги зачините по вкус.
Уживајте во овие посни јадења!