Овие штанглички се многу слични на омилениот гријаж: карамелизиран шеќер, мед и ореви помеѓу две обланди. Многу се вкусни и идеални за посни слави, но и се секојдневна закуска. Во продолжение можете да прочитате неколку наши предлози за посни ситни колачи. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 (посни штанглички со ореви) – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 г гранулиран/кристал шеќер, 250 г посен маргарин, 2 полни супени лажици мед, 200 г мелени посни бисквити, 200 г мелени или блендирани (ситно сечкани) ореви, 1 лист голема обланда (или 2 помали)
РЕЦЕПТ 2 (посни гријаж обланди) – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 900 г шеќер, 220 мл вода, 375 г маргарин (посен, ако ја правите посната варијанта), 200 г мелени ореви, 250 г ситно сечкани ореви, 450 г мелен кекс (посен, ако ја правите посната варијанта), 2 листови обланди.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: на многу тивок оган оставете го шечерот да се растопи, а потоа и да се карамелизира. Внимавајте да не ви загори и да нема грутчиња. На почетокот протресувајте го садот, а кога ќе се растопи шеќерот промешувајте го додека да добие карамел боја (најдобро е да се користи сад со светло дно за да се следи бојата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во карамелизираниот шеќер додајте го маргаринот исечкан на помали листови, а потоа и медот, па сето заедно мешајте додека убаво да се растопи и соедини во еднолична смеса. Оставете малку да проврие, па тргнете од оган. прво додајте ги оревите, промешајте, а потоа додајте ги мелените бисквити.
![]()
![]()
![]()
![]()
Обландата пресечете ја на два еднакви делови, па целата смеса откако добро ќе ја измешате со изедначите, истресете ја на рапавиот дел од обландата, распоредете рамномерно и израмнете. Поклопете со вториот лист обланда (со рапавата страна надолу, а мазната да гледа нагоре).
![]()
![]()
![]()
![]()
Притиснете со дланките за да се залепи и израмни, а потоа поставете одозгора некоја тацна или даска, а врз неа нешто тешко до 1 кг, да се оптерети обландата и убаво да се залепи (не мсее да биде нешто претешко, зашто филот ќе истече од страните). Изладете, сечете штанглички и послужете. Следи постапката за вториот рецепт:




ПОСТАПКА за рецепт 2: Во тенџере на загрена рингла ставате 900 г шеќер и оставете го да се стопи, но многу е важно притоа да не мешате, туку да го оставите сам да се растопи на умерено ниска температура со повремено протресување на тенџерето.
![]()
![]()
![]()
![]()
Треба да внимавате да се топи на средна температура, а не на многу висока, бидејки така можете само да го изгорите и да има горчлив вкус. Кога ќе се карамелизира додајте 220 мл вода и оставете да се растопи и смесата да се зготви како шербет.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте го маргаринот исечен на помали парчиња и промешајте за да се растопи и соедини со карамелниот сируп. Потоа процедете го низ цедалка во друго тенџере за да се одбегнат евентуални грутчиња во филот. Процедената течност вратете ја во тенџерето и повторно оставете да зоврие.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе започне вриењето додајте ги мелените ореви. Промешајте за да се соединат и потоа додајате ги ситно сечканите ореви. Повторно промешајте и на крај додајте ги мелените бисквити и непрекинато мешајте додека да се добие убава густина, односно хомогена смеса.
![]()
![]()
![]()
![]()
Важно е за сето време да готвите на средна температура. Бидејки филот брзо се лади и со самото тоа брзо згуснува, потребно е кога ќе го тргнете од рингла, веднаш да го излеете врз обландата.
Целиот фил го ставате на средина на едната обланда и потоа го распоредувате рамномерно низ целата површина. Врз филот ставете ја и другата обланда. Малку притиснете ја одозгора за да се залепи филот, па оставете да се олади и стегне.











