Пред некој ден мојата снаа ме изненади со овој вкусен колач бајадера, мојот омилен кој го направила по повод мојот роденден. Бајадерата беше исклучително вкусна, поубава немав пробано и беше навистина висока, во пет слоеви. Јас секогаш ја правам во два или три слоеви, а снаата малку експериментирала со овој, нов рецепт за бајадера.
Постапка била многу едноставна, таа веднаш ми кажа како ја направила и наредниот викенд јас ќе ја направам и ќе им однесам. Од една смеса излегуваат сите слоеви, само што се дели и секој слој се полни со различнни вкусови. Едниот дел е со кокос, а другиот со чоколадо, а во основата се ставаат кикирики и бисквити. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г бисквити, 200 г кикирики, 50 г шеќер (1/4 шолја), 150 мл млеко, 150 г путер, 40 г кокос, 100 г чоколадо. ЗА ГЛАЗУРА: 100 г чоколадо, 1 лажица масло. ЗА ДЕКОРАЦИЈА: 80 г чоколадо (по избор).
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Скршете 400 г бисквити на помали парчиња за да ви ги собере во блендерот. Изблендирајте ги додека да станат прашести, а потоа во нив додајте 200 г излупени кикирики и сѐ заедно изблендирајте. Вака подготвената смеса префрлете ја во подлабок сад каде што ќе ја формирате смесата за колачињата.

![]()
![]()
![]()
![]()
50 г шеќер ставете во помало тенџере, а одозгора прелијте со 150 мл млеко и 150 г путер. Малку промешајте, па ставете го тенџерето на рингла и соединете сѐ додека путерот и шеќерот да се растопат, а млекото малку да се загрее. Млекото не треба да зоврие. Со повремено мешање, гответе неколку минути, па потоа тргнете го тенџерето од рингла.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во мешавината од суви состојки направете вдлабнатина на средина и излејте го топлото млеко и путерот. Со намастени раце измешајте ја смесата додека целосно да се соедини, односно влажните состојки да се апсорбираат во сувите. Потребно е да се формира смеса со густа конзистентност, слична на влажен песок.





Вака подготвената смеса поделете ја на два еднакви делови. Во едниот дел додајте го кокосот и убаво измешајте до соединување. Доколку смесата е многу сува, во неа додадете 2-3 лажици млеко за да стане полеплива и компактна, да не се распаѓа.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во сад на пареа растопете 100 г чоколадо и излејте го во втората половина од смесата. Огноотпорен сад или пластичен калап за колачи и торти со димензии 23х15 см или слична големина, обложете го со хартија за печење на дното, малку намастете, па истресете половина од темната смеса со чоколаод и израмнете ја.

![]()
![]()
![]()
![]()
Израмнувањето може да го правите со раце или со задниот дел на некоја чаша. Врз темната смеса, излејте ја половина од белата смеса и повторно израмнете. Потоа ставете ја преостанатата темна смеса, израмнете, па преостанатата бела и повторно израмнете.

![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ГЛАЗУРА: 100 г чоколадо растопете го на пареа со 1 лажица масло и прелијте го врз колачот. Ставете го колачот во фрижидер да се олади 1-2 часа. Ако сакате, можете да стопите уште малку чоколадо за декорација, па со помош на готварски шприц декорирајте ја тортата. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете ОВДЕ.











