Откако научив да ја правам оваа чорбичка, редовно ја има на нашата трпеза, а осбено ја сакаат децата и постојано ме прашуваат: „Мама, кога ќе правиш од таа убавата супа со џигерчиња?“ Многу е вкусна и сите дома со мерак ја јадеме. Постапката е многу лесна и едноствна, секој може да си ја приготви од евтини состојки. Рецептот го научив од Дани, а таа пак од нејзиниот дедо. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 700 г пилешки џигер, 3 големи моркови, 1 главица кромид, 2 чешниња лук, 1 пиперка, 1 литар булјон*, 500 мл вода, 80 г ориз, 200 мл млеко, маслиново масло, сол, црн пипер, магдонос, 120 мл павлака за готвење**, 2 жолчки

*Ако немате претходно сварен домашен булјон, може да употребите купечки (пакуван во тетрапак), или пак, едноставно да растворите неколку коцки за супа, соодветно на еден литар вода. **Ако во моментот немате при рака течна (неутрална) павлака за готвење, употребете обична кисела павлака која ќе ја растворите со малку млеко додека да постигне густина на течен-густ јогурт.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Џигерите измијте ги и процедете ги од водата, па ставете ги во подлабок сад и прелијте ги со една чаша ладно млеко (200 мл). Промешајте ги со лажица за да се распоредат сите парчиња подеднакво, покријте ги и оставете ги во фрижидер да отстојат половина час.

![]()
![]()
![]()
![]()
За тоа време џигерчињата треба добро да се натопат во млекото кое ќе ги омекне и ќе им даде сочност. За тоа време измијте и излупете три големи моркови, па изрендајте ги на крупната страна од рендето.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во високо тенџере со нелепливо дно сипете 20 мл маслиново масло да се загрее на умерена температура, па додајте ги ренданите моркови и гответе ги со промешување 3 минути или додека да се ослободи каротинот, односно жолтиот пигмент содржан во морковите.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додека се динста морковот, ситно исечкјате го кромидот и додајте го во тенџерето. На ред се двете чешниња лук: исечкајте ги на лентички или изрендајте ги, па додајте ги и нив. Продолжете со динстање на умерена температура, под капак, уште три минути. За тоа време ситно исечкајте половина голема црвена и половина зелена пиперка, па и неа додајте ја.





Промешајте добро и продолжете со динстањето на умерена температура уште пет минути, под капак. За тоа време извадете ги џигерите од млекото со помош на решеткава лажица и префрлете ги во друг сад полн со ладна вода (за да се исперат од млекото).

![]()
![]()
![]()
![]()

Процедете ги од водата и сипете ги во тенџерето со издинстаниот зеленчук. Промешајте и динстајте на умерена температура следните пет минути (под капак). Потоа додајте еден литар пилешки булјон. Промешајте, поклопете и гответе под капак уште 5 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа додајте 80 г испран ориз, убаво промешајте за да не остане оризот залепен, па зачинете со половина лажичка мелен црн пипер и една лажичка сува мајчина душичка. Промешајте и додајте 250 мл топла вода. Откако повторно ќе зоврие, намалете ја уште малку температурата и гответе уште 15 минути под капак и со повремено промешување.

За тоа време од две јајца одвојте ги само жолчките и додајте 120 мл павлака за готвење, па добро изматете да се соединат. Потоа додајте 250 мл ладна вода и повторно изедначете.

Црпнете една-две кутлачи од течноста во чорбата, промешајте за да се загрее павлаката со жолчките, па сета течност сипете ја во тенџерето. Промешајте, поклопете и после 2-3 минути чорбата можете да ја тргнете настрана. Послужете ја топла со ситно сечкан свеж магдонос одозгора. Деталите погледнете ги ОВДЕ.











