Питата со мелено месо за многумина е омилена, токму поради неодоливиот вкус и нејзината брза и едноставна подготовка. Се прави со готови кори, но кога ќе се испече добива вкус како да е направена од домашно тесто.
Одлична е за појадок или вечера, но кај дома често се послужува и како главно јадење, за ручек. Направете ја, ќе бидете воодушевени од вкусот, зашто по мое мислење е подобра дури и од бурекот. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г мешано мелено месо или по избор (може и пилешко), 100 мл масло за готвење, 1 средна главица кромид, по 1-2 лажички зачини (сол, црн мелен пипер, сув зеленчуков зачин), 1 големо или 2 мали јајца, 12 готови кори за пита. За прелив: 100 мл масло, 120 мл млака вода и 1/2 кесичка прашок за печиво (5 г). За премачкување: 3 супени лажици јогурт или кисела павлака + 1 жолчка
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: загрејте го маслото на умерена температура, па додајте го ситно сечканиот кромид и запржете го неколку минути со промешување додека да омекне и застакли (2-3 минути). Потоа додајте го меленото месо.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте и динстајте неколку минути додека месото убаво да се запржи, да испари вишокот течност што ќе ја испушти и да ја промени бојата. Потоа запиперете со мелен црн пипер (1-2 лажички или по вкус), 1-2 лажички сув зеленчукв зачин (вегета) и 2-3 прстофати сол.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте за да се распоредат зачините и продолжете со динстање уште неколку минути. Месото не мора да биде целосно зготвено, зашто дополнително ќе се готви додека се пече во питата. Доволно е да се издинста 5-6 минути пред филувањето.

![]()
![]()
![]()
![]()
Прженото месо тргнете го настрана и оставете сосем малку да се олади додека ги приготвувате другите намирници. Во посебен сад изматете ги јајцата (или едно ако е големо), и залијте го подизладеното месо, па промешајте и тргнете настрана.





Во подлабок сад сипете 100 мл масло и помешајте со 120 мл млака вода, па додајте половина кесичка прашок за печиво и добро промешајте за да се раствори. Потоа отворете ги корите и пребројте ги за да знаете приближно колку ролати ќе добиете.

![]()
![]()
![]()
![]()
За еден ролат користиме три кори. Поставете една кора врз работна површина и испрскајте ја со тешната мешавина. Врз неа поставете уште две кори кои исто така треба да ги испрскате со течниот прелив. Останатите кори најдобро е бидат покриени за да не се сушат, иако целата постапка оди релативно доста брзо.

![]()
![]()
![]()
![]()

Покрај едниот раб на корите нанесете фил, па сосем малку превиткајте ги страните за да не истекува (1-1.5 см). Потоа внимателно свиткајте го ролатот и поставете го во плех обложен со хартија за печење. Постапката повторете ја и со остатокот од материјалот.

Одозгора премачкјате со мешавина од жолчка и јогурт, и ставете да се пече во преходно загреана рерна на 180 степени, 25-30 минути или додека убаво да зарумени. Деталите погледнете ги ОВДЕ.











