Салатата од цвекло е најздрава, а најлесна за подготовка. Обично се послужува како рендана и зачинета со малку сол, оцет и масло, но овојпат испробајте и нови вкусови. Цвеклото е полно со витамини и минерали, а има многу малку калории и масти.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тоа исто така, содржи и неоргански нитрати и пигменти, кои и обата имаат бројни здравствени придобивки. Овој зеленчук исто така може да ја подобри снабденоста на организмот со кислород, издржливоста и перформансите од вежбањето. Пригответе салата од цвекло на неколку начини:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 главици цвекло (420 г), 2 чешниња лук, 1/2 китка свеж магдонос, 30 г ореви, 60 г суви сливи, 1 супена лажица балсамико оцет, 2-3 супени лажици маслиново масло, прстофат црн пипер во прав, малку сол по вкус

РЕЦЕПТ 1 (на Анријана) – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1.3 кг варено цвекло, 50 г кромид, 250 г кисела павлака, 100 г мајонез, 15 г бел оцет 9%, 20 г сол

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Главиците цвекло добро измијте ги, излупете ги и сварете ги. Кога ќе омекнат процедете ги од водата и оставете ги да се оладат, па изрендајте ги на средно крупно ренде. Во ренданото цвеклои додајте ситно сечкан свеж магдонос.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте две големи чешниња лук протнати низ преса или ситно исечкани/изрендани. Оревите истостирајте ги во сува тава колку да замирисаат, па ситно исечете ги врз даска или сомелете ги со неколку „пулса“ во блендер. По желба, може да додадете и повеќе ореви.

![]()
![]()
![]()
![]()
И уште една состојка која одлично си одговара со цвеклото, се сувите сливи. Ситно исечкјате 60 г суви сливи, но секако, по желба може да додадете и нешто повеќе. Најпосле зачинете ја салатата со две-три супени лажици маслиново масло (или какво имате).

![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте и една супена лажица балсамико, но откако ќе ја дегустирате, по вкус може да додадете и повеќе. Исто така, може да користите јаболкова или винска киселина, или пак, лимонов сок. Потоа посолете, запиперете, па промешајте и послужете. Следи постапката за вториот рецепт:





ПОСТАПКА за рецепт 2: Цвеклото сварете го и исчистете го. Оставете да се олади, па изрендајте го или исечкјате го на тенки лентички со „супер сечко“. Кромидот исчистете го и исечкјате го на колку што можете поситни коцкички.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во еден сад ставете мајонез, кисела павлака, оцет и сол. Добро соединете па додајте го ренданото цвекло и ситно исечканиот кромид. Промешајте и оставете салатата да се олади. Послужете како гарнир на главното јадење или како посебна салата. Деталите од првиот рецепт погледнете ги ОВДЕ.











