Се подготвува за 25 минути многу брзо и лесно, а вкусот ќе ве воодушеви. Никој не се задржал само на едно парче, па и вие сигурно ќе посегнете по второ, а можеби и по трето парче. Не е премногу благ и „тежок“, па идеален е за десерт, но може да се послужи и за вечера, зашто добро се комбинира со млеко. Како десерт одличен е во комбинација со кафе.




Доколку ви се појават на врата ненајавени гости, додека го варите кафето во кујна, набрзина подгответе го и овој колач. Гостите ќе бидат воодушевени од топлиот и свеж колач. За него нема да ви биде потребен миксер, ниту многу намирници. Состојките потребни за приготвување се мерат едноставно, со шолја од 200 мл.

![]()
![]()
![]()
![]()
Може да користите џем од кајсии како што ќе користам јас во рецептот, а колачот ќе излезе во посветла боја. Но, нема да погрешите ако сте поголем љубител на џем од сливи, јагоди или мармалад. Со секој намаз се комбинира одлично. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 200 мл млеко (1 чаша), 200 мл масло (1 чаша), 200 г пченичен гриз, 200 г шеќер, 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), 200 г брашно, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 200 г џем од кајсија, шеќер во прав за наросување на колачот.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Веднаш вклучете да загрева рерната на 180 степени, зашто колачот се приготвува многу брзо. За тепсија користете некоја со средна величина или каква имате и според количината одредете во која тепсија ќе го печете колачот. Доколку го печете во помала тепсија, колачот ќе биде повисок и потребно е подолго време да се испече целосно.
![]()
![]()
![]()
![]()
Скршете ги трите јајца во подлабок сад и малку изматете ги со кујнска маталка-жица. Потоа додајте го шеќерот и ванилиниот шеќер и повторно измешајте ги состојките. По желба може да додадете ситно рендана кора од лимон или портокал за цитрусна арома и мирис.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потребно е шеќерот само малку да се растопи со јајцата, а потоа додајте го млекото и повторно измешајте. Со секоја ставена состојка малку промешувајте, а потоа додавајте ја наредната. Додајте го маслото и гризот. Внимавајте смесата да е добро измешана и да нема грутчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
Најпосле додајте го брашното помешано со прашокот за печиво и повторно соединете додека смесата да се изедначи. Откога тестото ќе стане хомогено, додајте го џемот од кајсии и овојпат исто така, добро промешајте.

![]()
![]()
![]()
![]()
Димензиите на мојата тепсија се 33×20 см. Може да ставите хартија за печење, но јас секогаш ја премачкувам тепсијата со малку масло и наросувам малку брашно на подлогата и од страните. Тестото излејте го во подготвениот калап и рамномерно распоредете го.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете да се пече во загреаната рерна на 180 степени, 25 минути или додека да зарумени и да почне да се двои од ѕидовите на калапот. Оставете малку да излади, па наросете го со шеќер во прав и залијте го со чоколадна глазура. По желба, додека е топол можете да го премачкате со џем и да го наросите со мелени ореви.































