Ако сте љубители на качамак или бакрдан, а немате многу време да стоите над тенџерето додека се долго се вари според оригиналниот рецепт, тогаш запишете си го и овој рецепт за брз или мрзлив „качамк“ или „бакрдан“ како што се нарекува во некои крашита.




Може да го наречете и печен качамак, но верувајте по вкусот не заостанува воопшто зад оригиналниот. Секако, ниеден домаќин или домаќинка не сме мрзливи, туку едноставно понекогаш немаме доволно време.

Рецепт и фото на Анастасија Деа Богданоска




Овој начин на подготовка за брз бакардан максимум ќе ви одземе 30 минути, од самиот почеток па сè до сервирањето. Супер идеја за викенд појадок, а некогаш и за ручек со пржено мевце, колбаси или џимиринки. Еве што ви е потребно според рецептот на Анастасија Деа Богданоска:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г пченкарно брашно, 1 рака обично брашно (јас ставив интегрално), 1 литар млака вода, 1 мала лажичка сол, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 2 јајца (може и без јајца ако правите посно јадење), 1 мал филџан за кафе масло (50-80 мл) и 1 путер (200 г – по потреба) за прелевање/попарување на качамакот




ПОСТАПКА: Во подлабоко тенџере загрејте еден литар вода, да стане млака, не треба да зоврие. Додајте една лажичка сол и промешајте за да се раствори. Во посебен сад измешајте ги двете брашна и една кесичка прашок за печиво.




Потоа направете вдлабнување во брашното и додајте две јајца (ако го правите јадењето посно, тогаш исклучете ги јајцата) и еден мал филџан за кафе масло. Постепено додавајте ја млаката вода и мешајте додека да добиете хомогена смеса (густа и полутечна).

Рецепт и фото на Анастасија Деа Богданоска




Брашното лесно ја впива водата и не се создаваат грутчиња. Затоа таа не смее да биде врела, туку само замлачена. Добиената хомогена смеса излејте ја во плех со средна величина, претходно намастен со путер/маргарин и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени.

Рецепт и фото на Анастасија Деа Богданоска




После 10 минути извадете го плехот од рерна и со виљушка промешајте го потпечениот качамак кој е доволно згуснат за да може да се рони. Вратете да го допече уште 10-15-тина минути, односно да излезе од него вишокот влага.

Рецепт и фото на Анастасија Деа Богданоска




Откако ќе се испече убаво повторно извадете го рерна и внимателно издробете го со виљушка на поситни грутчиња, а потоа попарете го растопен путер. Путерот или маргаринот растопете го на ниска температура или во микробранова печка (внимавајте да не ви прегори). Рецепт и фото на Анастасија Деа Богданоска