Се приготвува многу едноставно и брзо, а може да се послужи за појадок, попладневна закуска, но може да се послужат и гости. Овој колач го правам наместо палачинки, зашто може да се послужи и како торта ако одозгора го премачкате со шлаг или некој вкусен крем.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се приготвува многу брзо и едноставно, со едно јајце и едно јаболко, но може соодветно да се зголемат состојките по потреба и да се испече во поголем плех, во рерна. Ги имам испробано и двете варијанти, за печење на рингла и во рерна, подеднакво излегува вкусно и убаво. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 јајце, 1 поголемо или 2 помали јаболка, 150 мл млеко, 60 г шеќер, 60 мл масло, 1 прстофат сол, 1 ванилин шеќер (7 г), 1 прашок за печиво (8 г), 150 г брашно и 1 супена лажица бел или јаболков оцет (мах 9%)




ПОСТАПКА: Нелеплива тава убаво намастете ја со путер и наросете ја одозгора со една супена лажица шеќер. Доколку печете во плех, истиот добро намастете го со путер на дното и ѕидовите и исто така, наросете го рамномерно со шеќер.
![]()
![]()
![]()
![]()
Јаболката убаво измијте ги и исцедете ги (ако се органски не ги лупете), па исечете ги на тенки тркалца. Отстранете ги семките и внатрешниот тврд дел (може да се послужите и со обично пластично капаче од шише, само притиснете одозгора и отстранете ја срцевината со семките).

![]()
![]()
![]()
![]()
На овој начин тркалцата од јаболка ќе добијат облик на прстенести крофнички. Наредете ги на дното од тавата или плехот. Во посебен сад ставете едно јајце со прстофат сол и една кесичка ванилин шеќер, па додајте 3 полни лажици шеќер.
Изматете со маталка додека убаво да се соединат состојките и шеќерот да се растопи. Додека матите започнете постепено да го додавате маслото во тенок млаз (60 мл). Кога ќе се изедначи, во смесата додајте и 150 мл млеко.
![]()
![]()
![]()
![]()

Кога ќе се изедначат сите влажни состојки, започнете постепено да до дадавате брашното (150 г) помешано со 1 кесичка прашок за печиво (10 г), најдобро просеани. Мешајте полека додека смесата да стане хомогена и без грутчиња.

На крај додајте и промешајте една лажица оцет (јаболкова киселина). Добиената смеса рамномерно прелијте ја врз јаболката, па поклопете со капак и тавата ставете ја на рингла на ниска температура. Важно е температурата да биде умерено слаба, за да не зарумени колачот на дното предвреме.

![]()
![]()
![]()
![]()

После 20-тина минути колачот превртете го врз голема чинија и вратете го повторно во тавата да се допече и од другата страна, уште 5 минути. Вашиот колач е готов и можете да го послужите. По желба наросете шеќер во прав, послужете со топка сладолед или шлаг, но многу е декоративен и каков што е. Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ.











