Ова е најдобро објаснетиот рецепт за приготвување на совршен ролат. Ролатот е мек и пуфнаст, многу вкусен и декоративен. Се приготвува од основни состојки кои секој ги има во кујна, а се филува со тенок слој од вашиот омилен џем или крем. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за калап со димензии 39х29х4,5 см): 5 жолчки, 1 прстофат сол, 50 г шеќер, 90 г брашно за торти (со 7-9% протеин/глутен)*, ½ лажичка прашок за печиво (2 г), 50 мл масло, 50 мл млеко, 5 белки + 70 г шеќер





ПОСТАПКА: *Ако немате специјално „брашно за торти” кое се разликува од сенаменското по тоа што е пофино мелено, побело и полесно, а содржи и помалку глутен, тогаш од обичното брашно (од една чаша (250 мл) одземете 2 лажици и додајте 2 лажици ситно мелено пченкарно брашно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте и ќе добиете речиси идентично на американското „cake flour”. Јајцата нека отстојат малку на собна температура, па одвојте ги белките од жолчките. Во жолчките ставете прстофат сол и пенасто изматете ги со 50 г шеќер, додека да побелат и да се згуснат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Посебно изматете ги белките (со чисти и суви маталки), па откако ќе се згуснат постепено додавајте 70 г шеќер (на трипати или повеќепати по малку) и матете додека тој да се растопи и да добиете цврст и сјаен снег кој не паѓа од превртениот сад.

![]()
![]()
![]()
![]()
Многу е важно и жолчките и белките посебно да се изматат добро и да го зголемат волуменот. Во снегот од белки додајте ги изматените жолчки, па внимателно со шпатула мешајте од долу нагоре, внимавајќи смесата да остане воздушеста.

![]()
![]()
![]()
![]()
Вака мешајте со превртување додека да се изедначат. Во пуфнасто изматената смеса додајте 90 г просеано брашно и 2 г прашок за печиво. На ист начин мешајте со „протресување“ додека да се изедначат состојките.

Во еден сад измешајте 50 мл млеко и 50 мл масло, па додајте малку од тестото (1-2 лажици) и промешајте додека да се изедначат. Потоа оваа смеса излејте ја во тестото и промешајте на ист начин како и претходно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Смесата излејте ја во обложен калап (39х29 см) со хартија и израмнете. Неколку пати потчукнете го плехот од масата за да излезат воздушните меурчиња. Ставете да се пече во загреана рерна на 170 степени околу половина час.

Кога бисквитот е печен, плехот повторно потчукнете го неколку пати кога ќе го извадите од рерната. Извадете го бисквитот да се лади на решетка, поклопете го со друг лист хартија, превртете го и отстранете ја хартијата на која се печеше.
![]()
![]()
![]()
![]()
Отсечете ги краевите од долгата страна за да бидат рамни, а едната страна (од пократката) засечете ја дијагонално-внатрешно, за да се свитка поубаво ролатот во слеана кружна форма (погледни видео). Преку целата површина премачкајте тенок слој од овошен мармалад или мед.

Со помош на хартијата внимателно завиткајте го ролатот, а виткањето завршете го со дијаголно потсечениот крај. Вака завиткан оставете го отстои еден час во фрижидер, а потоа можете да го сечете. Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ.































