За овој колач се вели, во што помал калап се направи, толку е повкусен бидејќи изгледа како да има повеќе фил. Во оригиналниот рецепт се ставаат само ореви, јас ги правев на два начина. Овој пат ставив и мелени бисквити и супер ми излезе колачот, ми се допадна. Овој колач се правеше многу одамна, а идеален е да си го направите кога ви недостасува уште едно колаче за празниците бидејќи се подготвува многу брзо и е сочно и вкусно.
![]()
![]()
![]()
![]()
Јас колачот го имав еднаш печено во калап со димензии 35х25 см и уште еднаш во плех со димензии 30х20 см, а вториот пат малку и го сменив соодносот на состојките. Мислам дека во помал калап повеќе ми се допадна. Состојките за филот останаа исти и за кората користев:

![]()
![]()
![]()
![]()
Две јајца, половина шолја шеќер, еден ванилин шеќер, една и пол шолја брашно, половина кесичка прашок за печиво, една шолја млеко, половина шолја масло и половина шолја ореви, а во продолжение прочитајте го најблискиот рецепт до оригиналниот, па одлучете како повеќе ви се допаѓа да си го направите.
![]()
![]()
![]()
![]()
Другарка ми го правеше по вторите мерки во калап 30х20, но таа додала и бадеми и лешници. Ова е нејзиниот коментар: „Чиста десетка од колач. Се разбира, имам намера пак да го правам, дури и во комбинација со бадеми или лешници… Сè треба да се проба. Јас го правев по овие мерки за плех 30х20 см, затоа се чини дека има повеќе фил.“ Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 2 шолји шеќер, 1 кесичка ванилин шеќер, 3 шолји брашно, 1/2 кесичка прашок за печиво, 2 шолји млеко, 1 шолја масло, 1 шолја мелени ореви. ЗА ФИЛОТ: 10 лажици шеќер, 6 лажици вода, 100 г чоколадо, 125 г путер, 2 шолји ореви, 1 шолја мелени бисквити (плазма). Како мерка се користи чаша од 200 мл.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека да станат пенасти и шеќерот да се растопи, па на најмала брзина на миксерот додајте ги маслото, брашното измешано со прашокот за печиво, јаткастите плодови и млекото. Добро соединете ја смесата и истурете во намрсен и набрашнет плех.





Израмнете го колачот во плехот и испечете го во претходно загреана рерна на 180 степени. Колачот се пече 15-20 минути, во зависност од рерната. По печењето, проверете со чепкалка дали колачот е испечен. За тоа време, подготвувајте го филот:
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ФИЛОТ: Во помало тенџере ставате 10 лажици шеќер со 6 лажици вода и вклучете ја ринглата на ниска температура. Кога шеќерот ќе се растопи, тргнете го од оган и додајте го путерот исечен на коцки, искршената чоколада и измешајте додека да се растопи. Потоа додајте ги мелените бисквити и оревите. Оревите може да бидат сомелени или многу ситно исечкани.

![]()
![]()
![]()
![]()

Излејте го филот врз изладената кора. Наросете ја тортата со мелени ореви или чоколадни трошки и исечете ја на правоаголници или коцки кога ќе се излади. ПОСЛУЖУВАЊЕ: Мој совете е да ја послужите на тенки штангли. Парчињата излегуваат убави, сочни, нималку суви, убави се и кога стојат подолго време и може да се смрзнат. / Coolinarka.com
































