Многу брзо и лесно направете фантаcтично новогодишно предјадење во облик на зајче. Предјадењата ја украсуваат секоја празнична трпеза, а гостите особено ги сакаат зошто можат да ги изедат во еден залак.
![]()
![]()
![]()
![]()

Освен тоа, кога станува збор за предјадењата, обично домаќинките приготвуваат повеќе видови ситни залакчиња, па така секој може да си го одбере омилениот вкус. Овојпат, од вашите омилени и евтини состојки направете одлично предјадење со облик на зајче.

![]()
![]()
![]()
![]()

Се приготвува толку едноставно што можете да го приготвувате и со вашите деца, а состојките кои се потребни воопшто не се скапи. Уживајте во претстојните новогодишни празници во добра атмосфера и одлична храна. Ви предлагаме неколку инетерсни идеи. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ЗАЈАЧИЊА – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 варени јајца, 100 г шунка (може и сувемесното по ваш избор), 50 г кашкавал, 1-2 супени лажици мајонез, 1 китка магдонос, крекери. ЗА ДЕКОРАЦИЈА: 50 г кашкавал, 1 црвена пиперка, 1-2 маслинки
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Сварете ги јајцата, потоа изрендајте ги, а истото сторете го со шунката и кашкавалот. Наместо шунка можете да користите и друго сувомесното, па дури и бело месо кое претходно треба да ги издинстате или испечете.

![]()
![]()
![]()
![]()
Измешајте ги сите состојки, па додајте го мајонезот и сечканиот свеж магдонос. Обликувајте топки и редете ги врз крекери. Од кашкавалот со помош на нож обликувајте ги ушите, па ставете ги на врвот од топките. Од маслинките направете очи, а од пиперките нос, па и нив залепете ги на топките. Еве како да направите дедо Мразовци:





ДЕДО МРАЗ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: леб, листови кашкавал, црвена пиперка, мајонез, зрна црн пипер, стапчиња целер или краставица. ПОСТАПКА: Со помош на модла или чаша исечете тркалца леб и тркалца кашкавал. Секое парче леб тенко премачкјате го со мајонез и поклопете со парче кашкавал.

![]()
![]()
![]()
![]()
Со истата модла направете полукругови од црвена пиперка, за капата на дедо Мраз. Со кујнски шприц наполнет со мајонез обликувајте ја брадата на дедо мраз, поставете очи од зрна бибер и полумесечинки од целер или краставица (мало црвено триаголниче за нос и уште едно поголемо за нос, ако одите во детали), па дополнете ги празнините со мајонезот.
![]()
![]()
![]()
![]()

ЕЛКИ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: леб, димен лосос/шунка или кашкавал по избор, мајонез, сусам, црн ким и црвена пиперка. ПОСТАПКА: Двојните тост лепчиња исечете ги во вид на елка со помош на модла. Земете едно лепче-елка и премачкјате го со мајонез.
![]()
![]()
![]()
![]()
Одозгора поклопете со парче димен лосос, шунка или кашкавал исечени со истата модла. премачкјате со мајонез, па поклопете со второто лепче-елка. Одозгора наросете сусам и црн ким , на врвот ставете ѕвездичка исечена од кашкавал и украсете со мали парчиња и лентички од црвена пиперка, наместо лампиони. Повеќе идеи погледнете ОВДЕ.











