„Не само што се вкусни, туку и многу добро делуваат на перисталтиката, особено ако имате проблем со мрзливи црева. Рецептот го добив од аптекарка, го испробав и навистина е делотворен“, Мелани.
![]()
![]()
![]()
![]()
Освен рецептот на Мелани, ќе ви го претставиме и рецептот на Виолета Баљошевиќ која неодамна ја презентираше постапката за овие популарни солени, спирални стапчиња кои се приготвуваат во текот на целата година, а не само за време на пост. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 (на Мелани) – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г црно/интегрално брашно (може и мешано), 50 г ленено семе (не треба да се меле), 50 г сончогледови семки, 50 г сусам, 1 кесичка прашок за печиво, сол по вкус, 200 мл вино (може и пиво), за премачкување: газирана вода со малку масло (за посни) или 1 цело јајце
РЕЦЕПТ 2 (Виолета Баљошевиќ) – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 мали шолји (за кафе) масло, 3 мали шолји пиво или вино (јас повеќе ги сакам со вино), 800 г брашно или по потреба, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 1 полна лажичка сол, мелено семе од афион (мак) и сусам за наросување
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: Во еден подлабок сад од сите состојки замесете убаво, компактно тесто. Брашното додавајте го постепено за да ја оцените точната потребна количина. Потоа тестото развлечете го во средно тенка кора.
![]()
![]()
![]()
![]()
Сечете облици какви што сакате. Тоа може да бидат стапчиња, спирали, коцки, крукчиња, крекери.. Редете ги во плех обложен со хартија и одозгора премачкјате ги со матено јајце или со мешавина од газирана вода со малку масло.

![]()
![]()
![]()
![]()
Наросете ги со сусам, ленено семе, ким, семки по ваш избор и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени, приближно 10-15 минути. Доколку ги правите како закуска, а не како лек, можете одозгора да ги наросите и со крупна сол.





ПОСТАПКА за рецепт 2: Од наведените состојки замесете тесто. најпрво помешајте ги течните состојки, а на крај постепено додавајте го брашното, во неколку наврати. Кога ќе добиете компактно и мазно тесто, поделете го на три бриближно еднакви делови.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ова тесто не се лепи и убаво се работи со него. Развлечете средно тенка кора (најдобро врз парче хартија или проѕирна фолија) и одозгора преку целата површина наросете сусам. Поминете со оклагијата полека без премногу притискање, само колку да се втисне семето во тестото.
![]()
![]()
![]()
![]()
Превртете ја кората, па од другата страна наросете мелено семе од афион – мак. Повторете ја постапката и повторно поминете со оклагијата како со валјак. Потоа сечете штанглички, фатете ги со прстите за двата краја и свиткајте ги неколку пати.
![]()
![]()
![]()
![]()
На овој начин ќе добиете спирални стапчиња. Наредете ги во плех обложен со хартија и ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени додека убаво да заруменат. Соленките треба да бидат крцкави. Тестото може да се чува во фрижидер неколку дена.




































