Популарниот кремаст десерт со костени, познат како „Мон Блан“, можете да го подготвите на поинаков, поедноставен и побрз начин, без да ја вклучите рерната.
Му благодариме на авторот Дарко Дебиќ за споделениот рецепт. Eве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ОСНОВАТА: 250 гр бисквити, 70 г путер, 1 лажица шеќер во прав, 2 супени лажици млеко. ЗА ЧОКОЛАДЕН КРЕМ: 1 шлаг со чоколаден вкус, 80 мл млеко. ЗА КРЕМ: 1 крем Долчела парфе, 600 мл млеко. ЗА КРЕМ ОД КОСТЕН: 500 г пире од костен, 2 супени лажици млеко.
ПОСТАПКА: За да ја подготвите основата, ставете ги бисквитите во блендер и измелете ги или искршете ги на најситни можни парчиња со рака. Додајте го растопениот путер, шеќерот во прав и млекото. Сè заедно измешајте кратко време во повеќенаменски миксер за да се соедини сè во мазна смеса, со конзистентност како влажен песок.
Во помали калапчиња (приближно со дијаметар од 8 см) истиснете ја смесата, па ставете ги калапчињата во фрижидер додека да се стегне. Пред да го подготвите чоколадниот крем, тргнете настрана 20 г шлаг со вкус на чоколадо и чувајте го за кремот од костен.
Од остатокот (40 г) подгответе чоколаден крем со 80 мл млеко. Содржината од кесичката додајте ја во ладното млеко, измешајте и продолжете со матење со електричен миксер 3-4 минути за да добиете крем кој треба да биде цврст, да може да се мачка.
Подготвениот крем поделете и премачкајте го врз 12 калапи во полусферична форма (хемисфера) од 4 см. Ставете ги во замрзнувач половина час. За кремот од парфе, содржината од кесичката додајте ја во ладното млеко. Започнете со бавно матење со електричен миксер и продолжете со матењето 4 минути (на најголема брзина).
Веднаш намачкајте го кремот во калапите со полусферична форма од 8 см. Извадете ги замрзнатите чоколадни полусфери од замрзнувачот и притиснете во центарот на парфе хемисферата. Ставете во замрзнувач околу 60 минути.
Во сад за матење ставете го пирето од костен, додајте 20 г шлаг со вкус на чоколадо и две лажици млеко. Се мати со електричен миксер на средна брзина 2-3 минути. Ставете го кремот во цевководна кеса со дупче на врвот.
Секоја замрзната хемисфера ставете ја на подготвената бисквитна основа. Покријте ги сите хемисфери со крем од костен и декорирајте со капки чоколадо. Послужување: Пред сервирање лесно посипете со шеќер во прав. / Сoolinarka.сom