Оваа година за вашата слава испробајте го овој рецепт, за нов вид на ситни колачи. Се приготвуваат со пиво, а се полнат и се валаат во мелени или сечкани ореви. Идеите за ситни колачи секогаш се добредојдени, а особено доколку наближува вашата слава.
![]()
![]()
![]()
![]()

За да не ви е еднолична трпезата секоја година со едноисти колачи, прочитајте го рецептот во продолжение, па ако ви се допаѓа, не двоумете се и пригответе го. Збогатете го слаткиот овал со нов вид колачиња кои според интегралниот рецепт се посни и на сите им се допаѓаат. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 800 г брашно, 250 мл масло, 250 мл пиво, 2 ванилин шеќер, 2 прашок за печиво, 3 лажици шеќер, ореви за внатре во колачите, мелени лешни за валкање на пиварките. За шербет: 400 г шеќер и 400 мл вода
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 550 г брашно, 1 прашок за печиво, 1 лажица шеќер, на врв од лажичката сол, 200 мл масло, 200 мл пиво и малку ореви. ЗА СИРУП: 1,5 чаша шеќер (300 г), 1,5 чаша вода (300 мл), 1 ванилин шеќер, малку лимон и 100 г мелени ореви за наросување
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: во поголем сад ставете масло, пиво, ванила, шеќер, прашок за печиво и брашно. Целата смеса убаво се замесува со раце, а доколку е меко, додајте уште малку брашно. Готово е тестото кога ќе стане компактно и кога ќе започне да се одвојува од ѕидот на садот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Веднаш кинете мали парчиња од тестото и формирајте топчиња со величина на поголем орев. Топчето сплескајте го со дланките, ставете една јатка орев, па затворете ги и формирајте ги колачите. Вака формираните колачи редете ги во плех и ставете ги да се печат во загреана рерна на 210 степени, околу 10-15 минути, додека да заруменат. Потоа оставете ги да изладат.
![]()
![]()
![]()
![]()
За шербет: Во едно тенџере ставете 400 мл шеќер и 400 мл вода, па ставете на оган и откако ќе зоврие варете 3-4 минути. Со помош на кутлача, врелиот шербет полевајте го рамномерно врз ладните пиварки. Превртете ги и од другата страна за да можат убаво да го впијат сирупот. Кога пиварките ќе го впијат шербетот, валкајте ги во мелени лешници.




Постапка за рецепт 2: Во еден подлабок сад ставете брашно, прашок за печиво, шеќер и прстофат сол. Промешајте да се изедначат состојките. Во мешавината додајте масло и пиво. Мешајте со лажица додека да добиете убаво тесто, а потоа продолжете да месите со рака.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тестото не треба да биде ниту премногу меко, ниту премногу тврдо. Од тестото откинувајте парчиња со величина на орев, формијте топче, во средина ставете оревче и повторно формирајте топче или колаче во вид на ружичка. Вака формираните колачи редете го во плех обложен со хартија и печете ги во загреана рерна на 200 степени, приближно околу 20 минути.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додека се печат колачите, пригответе го сирупот: на оган ставете шеќер, вода и еден ванилин шеќер. Кога ќе зоврие сирупот оставете го да се вари уште 5-6 минути. Исклучете ја ринглата и додајте неколку тркалца исечен лимон. И колачот и сирупот треба да бидат врели. Извадете го колачот од рерна и оставете го 3-4 минути да подизлади.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа секое колаче ставајте го во сирупот 20-тина секунди од едната и уште 20-тина секунди од другата страна. Натопените колачи веднаш валајте ги во мелени/сечкани ореви или во кокосово брашно, по желба. Овие колачи можете веднаш да ги послужите, но со стоење стануваат уште поровки.































