Cупер економична и вкусна торта која одлично се сече на коцки или квадари по желба, излегува во голема количина и совршена е за слави, родендени и други прослави. Ова се едни од повкусните колачи кои први се изедуваат и сите бараат рецепт.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се приготвува од купечки розен кори, но кој сака и има време, може да си направи и домашни кори. Со готовите кори колачот многу побрзо и поедноставно се приготвува. Запишете си го рецептот на Кристина Гашпар и направете ја розен тортата со сусам. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 пакување розен кори (8 кори, 440 г), 400 г шеќер, 250 мл врела вода, 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), 200 г посен маргарин, 300 г мелен сусам, 300 г мелени бисквити. ЗА ГЛАЗУРА: 200 г темно, посно чоколадо, 2 супени лажици маргарин и 2-3 лажици топла вода
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: шеќерот ставете го во тенџере и загревајте го на тивок оган додека постепено да се растопи и да добие карамел боја. Кога ќе добие убава боја, додајте го маргаринот исечкан на коцкички, промешајте, па зелијте со врела вода.
![]()
![]()
![]()
![]()
Гответе додека сите состојки да се соединат. Тргнете го тенџерето на страна и оставете малку да се подизлади (да не е премногу врел), па додајте ги мелениот сусам и мелените бисквити. Убаво промешајте додека да добиете фина густа смеса која може да се мачка.
![]()
![]()
![]()
![]()
Поделете го филот на седум приближно еднакви делови и веднаш филувајте ги розен корите додека е сè уште топол. Јас не го делам филот, туку врз секоја кора ставам по четири полни супени лажици и тоа е доволно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Меѓутоа, доколку немате искуство во тоа, ви советувам сепак, пред филувањето да ја поделите смесата ако ви е важно да биде рамномерно распоредена на корите. Тортата добро спакувајте ја во кеса и одозгора ставете нешто тешко за да можат корите убаво да се залепат.




Следниот ден прелијте ја глазурата. За глазура: на тивок оган растопете го чоколадото заедно со маргаринот, па на крај додајте топла вода. Секако, доколку сакате ставете и некоја глазура по ваш избор.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога глазурата ќе се стегне, исечете го колачот на облици со големина по ваша желба. Најдобро е колачот да биде на собна температура пред сечењето за да не испука глазурата. Исто така, сусамот пред да се сомеле добро е кратко да се истостира/пропржи во сува тава, само колку да замириса убаво. Рецепт на Кристина Гашпар.











